Biden kaart moord op Khashoggi aan bij Saoedische kroonprins

De Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman in ontmoeting met de Amerikaanse president Joe Biden op 16 juli 2022.

De Amerikaanse president Joe Biden heeft naar eigen zeggen tijdens zijn gesprek met de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman de moord op Washington Post-journalist Jamal Khashoggi ter sprake gebracht. De kroonprins ontkende daarop elke verantwoordelijkheid.

Khashoggi werd in 2018 vermoord door een moordcommando in het Saoedische consulaat in Istanboel. Volgens Amerikaanse inlichtingendiensten was het Mohammed bin Salman die de opdracht gaf tot de moord. ‘Het kwam erop neer dat hij zei dat hij niet persoonlijk verantwoordelijk was. Ik gaf aan dat ik dacht dat hij dat wel was’, verklaarde Biden. ‘Ik heb rechtuit gesproken en mijn standpunt glashelder overgebracht’, voegde de Amerikaanse president eraan toe.

Hij zou de kroonprins ook hebben gewaarschuwd dat Saoedi-Arabië mag rekenen op ‘een reactie’ indien er opnieuw dissidenten worden aangevallen. ‘Ik heb duidelijk gemaakt dat als er nog eens zoiets voorvalt, ze een reactie mogen verwachten en nog veel meer’, zei hij aan verslaggevers in de kuststad Jeddah.

Partner Content