Bewijs dat Navalny werd vergiftigd, zegt Duitsland

Kremlin-criticus Alexei Navalny © Getty

Er is ‘ondubbelzinnig bewijs’ dat de Russische oppositieleider Aleksej Navalny is vergiftigd met een zenuwgas uit de novitsjok-groep. Dat heeft een woordvoerder van de Duitse regering woensdag verklaard.

Navalny ligt in coma in een Duits ziekenhuis nadat hij op 20 augustus onwel was geworden op een vlucht vanuit Siberië naar Moskou. De vergiftiging zou blijken uit tests in een speciaal laboratorium van het Duitse leger.

‘Het is schokkend dat Navalny het slachtoffer is geworden van een aanval met een chemisch zenuwgas in Rusland’, aldus de woordvoerder van de Duitse regering. Bondskanselier Angela Merkel is inmiddels op de hoogte van de bevindingen. Berlijn zal de Europese Unie en de NAVO informeren en met de partners overleg voeren over een gezamenlijke reactie.

Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen zegt dat Navalny het slachtoffer is geworden van ‘een verachtelijke en laffe daad’.

‘Dit is een verachtelijke en laffe daad, opnieuw. De daders moeten voor de rechter gebracht worden’, zo tweette von der Leyen nadat de Duitse bondskanselier Angela Merkel haar op de hoogte had gebracht dat Navalny is vergiftigd met zenuwgas ‘in zijn eigen land’.

Ook Navo-baas Jens Stoltenberg heeft de aanslag op Navalny veroordeeld. Via Twitter gaf hij te kennen dat Duitsland en de andere Navo-partners zullen overleggen over de implicaties.

https://twitter.com/jensstoltenberg/status/1301207394802950144Jens Stoltenberghttps://twitter.com/jensstoltenberg

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

550rich3153600000Twitterhttps://twitter.com1.0

‘Rusland niet op de hoogte’

Rusland verklaarde woensdag dat het niet door Duitsland op de hoogte was gebracht over de onderzoeksresultaten. Eerder woensdag werd bekend dat Moskou gedetailleerde informatie wil hebben over de tests die Duitse artsen hebben uitgevoerd op Navalny.

Volgens de Russische krant RBC heeft het Russische gerecht het Duitse ministerie van Justitie gevraagd om informatie over de behandeling van Navalny. Russische aanklagers lieten vorige maand weten geen aanleiding te zien voor een strafrechtelijk onderzoek.

Sergej Skripal

De toestand van de Russische oppositieleider Aleksej Navalny is nog steeds ernstig, maar zijn symptomen verminderen wel. Dat laat het ziekenhuis waar hij behandeld wordt, het Berlijnse Charité-ziekenhuis, woensdagavond weten.

Navalny werd vorige maand vanuit een ziekenhuis in Omsk naar het Berlijnse Charité-ziekenhuis gebracht. Artsen in de Duitse kliniek verklaarden dat de oppositieleider mogelijk vergiftigd werd met een stof uit de groep van cholinesteraseremmers. Die stof kan ook in zenuwgassen als sarin, VX en novitsjok zitten. Dat laatste middel werd gebruikt bij de vergiftiging van de voormalige Russische spion Sergej Skripal en zijn dochter Julia in maart 2018 in Groot-Brittannië. Zij overleefden dat ternauwernood.

Partner Content