Betoging in Athene tegen besparingen mondt uit in rellen

© Reuters

Net voor de stemming in het Grieks parlement over het nieuwe besparingspakket zijn er in de straten van Atrhene rellen uitgebroken.

Duizenden Griekse burgers hebben woensdagavond voor het parlementsgebouw in Athene gedemonstreerd tegen de nieuwe besparingsmaatregelen. De oproep tot de betoging kwam van de communistische vakbond PAME, van verschillende onafhankelijke organisaties en van linkse partijen die niet in het parlement vertegenwoordigd zijn.

In de marge van de betoging kwam het tot opstootjes, toen enkele tientallen jongeren stenen en molotovcocktails naar de ordediensten gooiden, zo melden verschillende media. Het Franse nieuwsagentschap AFP raamt het aantal betogers op 12.000. Op beelden van webcams op het Syntagmaplein is te zien hoe een grote mensenmassa vreedzaam betoogt.

In het parlement wordt woensdagavond gestemd over het nieuwe besparingspakket. De goedkeuring in sneltempo is een voorwaarde van de internationale schuldeisers om met nieuwe financiële hulp over de brug te komen.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Met de Grieken

Ook in Brussel zijn ongeveer driehonderd mensen samengekomen om het Griekse volk te steunen. Het initiatief ging uit van het platform “Met de Grieken” en werd gesteund door een rist linkse bewegingen en vakbonden. Ook burgerbeweging Hart boven Hard en de PVDA waren aanwezig.

“Met de Grieken” of “Avec les Grecs” werd einde mei opgericht en heeft inmiddels de steun van een zestigtal verenigingen. De groepering viseert het beleid van de zogenaamde Trojka (Europese Commissie, IMF en Europese Centrale Bank) en vindt het ongehoord dat deze niet verkozen instellingen hun wil opdringen aan de democratisch verkozen Griekse regering. De beweging riep dinsdag op tot een samenkomst op het Albertinaplein. Nog geen 24 uur later kondigden meer dan 1.000 mensen hun komst aan op facebook. Dat waren er in het regenweer uiteindelijk 400 volgens de organisatoren en 250 tot 300 volgens de politie.

Een opblaasbaar Trojaans paard symobliseerde de Trojka en haar besparingspolitiek. Op de spandoeken stonden slogans als “Red het Griekse volk, niet de Deutsche Bank”, of “Doe de Democratie”.

40 procent koopkracht verloren

“Vandaag vinden er meer dan zeventig betogingen plaats over heel de wereld. Als volk willen we onze solidariteit tonen met de Grieken, hoewel onze minister van Financiën Johan Van Overtveldt blindelings zijn Duitse collega Schaüble volgt. De Grieken zijn sinds het begin van de besparingen 40 procent van hun koopkracht verloren en hebben hun schuld met 50 procent zien toenemen”, zegt mede-organisator Jan Busselen, van Hart boven Hard. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content