Berlusconi over versneld proces: Farce!

© Reuters

Het parket van Milan eist dat de premier onmiddellijk terechtstaat voor seks met een minderjarige prostituee en machtsmisbruik.

Het parket van Milaan spant een rechtszaak aan tegen de Italiaanse premier Silvio Berlusconi. De openbare aanklagers eisen dat hij versneld terechtstaat voor seks met een minderjarige prostituee en machtsmisbruik.
De rechters hebben nu vijf dagen om te beslissen of de premier moet voorkomen. De termijn kan wel verlengd worden.

Een versneld proces biedt aanklagers de mogelijkheid voorbereidende hoorzittingen over te slaan en direct naar de rechtbank te gaan.

Minderjarig
Volgens hoofdaanklager Edmondo Bruti Liberati bestaat er immers duidelijk bewijs, waaronder afgeluisterde telefoongesprekken, dat Berlusconi (74) verschillende vrouwen betaalde voor seks. Een van hen is de Marokkaanse nachtclubdanseres Karima El Mahroug (18), alias Ruby Rubacuori. Zij zou op het moment van de feiten nog maar zeventien jaar zijn geweest.

Ook zou Berlusconi zijn macht als premier hebben misbruikt om de vrijlating van Ruby te bekomen toen het meisje vorig jaar in Milaan was opgepakt voor diefstal.

Zowel Berlusconi als Ruby ontkent dat de twee seks hebben gehad. Wel bevestigde Berlusconi dat hij tussenbeide kwam toen de politie haar in mei voor diefstal vasthield. Berlusconi zei de politie herhaaldelijk dat Ruby moest vrijgelaten worden omdat ze de nicht van de Egyptische president Hosni Mubarak zou zijn.

“Farce”Toen hij het nieuws woensdag vernam, reageerde Berlusconi bijzonder geërgerd, melden Belga en AFP. “Deze historie is een farce. Het gaat om beschuldigingen die absoluut ongegrond zijn, een lastercampagne van de media”, zo haalde hij uit.

Nog volgens de premier overtreedt het Milanese parket zelf de wet omdat de zaak buiten haar jurisdictie valt.

Nog meer processen op komst
Op 11 maart wordt bovendien het proces hernomen waarin Berlusconi voor omkoping terechtstaat. In dit proces wordt Berlusconi ervan verdacht van zijn vroegere Britse fiscale advocaat David Mills voor 600.000 dollar een vals getuigenis tijdens twee processen in de jaren negentig te hebben gekocht. Beiden ontkennen.

Het proces was in april opgeschort dankzij het in maart stemmen van een wet die de mediamagnaat 18 maand strafrechterlijke immuniteit gaf, gezien zijn “plichten als regeringsleider”.

De rechters vonden dit echter strijdig met de grondwet en klopten aan bij het Grondwettelijk Hof. Dit velde een soort Salomonsoordeel door voortgang van de rechtsgang toe te laten, voor zover de premier omwille van zijn functie niet verhinderd is voor te komen.

In een tweede proces, dat op 28 februari moet hernemen, is Berlusconi van fiscale fraude beschuldigd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content