Benjamin Netanyahu zei in Israël dat de 'Verenigde Staten en anderen (lees: de gesprekspartners in de onderhandelingen met Iran) lijken te aanvaarden dat Iran binnen enkele jaren de mogelijkheden zal hebben om kernwapens te produceren.'

'Misschien aanvaarden zij dat, maar ik niet,' aldus de Israëlische regeringsleider. 'Ik moet alles doen om zo'n groot gevaar voor Israël te voorkomen'.

Opvallend

In het Huis van Afgevaardigden zei John Kerry dat Netanyahu 'zich mogelijk vergist', zo meldt CNN. Volgens Kerry heeft president Barack Obama duidelijk gemaakt dat het nog altijd de bedoeling is dat Iran geen nucleaire wapens heeft.

Kerry voegde daar - zeer opmerkelijk - aan toe dat Netanyahu 'heel uitgesproken was over het belang van een invasie in Irak onder oud-president George W. Bush. We weten allemaal hoe dat uitgedraaid is'.

John Kerry, REUTERS
John Kerry © REUTERS

De Amerikaanse regering klaagde vorige week nog dat Israël bewust een vertekend beeld geeft van de Amerikaanse houding in de onderhandelingen.

Congrestoespraak

Netanyahu, op 27 september 2012 voor de VN met een alarmerende boodschap over Iran, REUTERS
Netanyahu, op 27 september 2012 voor de VN met een alarmerende boodschap over Iran © REUTERS

Het Witte Huis is ook boos dat Netanyahu volgende week het Congres komt toespreken. Hij werd buiten Obama om door de Republikeinen uitgenodigd. Een woordvoerder waarschuwde voor een herleiding van de Amerikaans-Israëlische relaties tot een partijpolitieke zaak. Nationaal Veiligheidsadviseur Susan Rice noemde het bezoek van de Israëlische premier 'destructief'. 'Bibi' Netanyahu zal in het Congres wellicht vooral spreken over de Iraanse nucleaire dreiging.

Kernwapens

Het Westen verdenkt Iran ervan in het geheim aan een kernwapen te werken. De vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad plus Duitsland hopen later dit jaar met Iran een akkoord te bereiken over dat programma, maar Netanyahu heeft geen goed oog in de richting die de gesprekken volgens hem uitgaan.

Maandag nog raakte bekend dat Netanyahu in 2012 zijn eigen geheime dienst tegensprak. Toen hij de VN-vergadering in New York via een rudimentaire bordkartonnen tekening ervan probeerde te overtuigen dat Iran aan een kernwapen werkt en binnen het jaar over 'de bom' zou beschikken, ging hij tegen de conclusies van de Mossad, zo blijkt uit dusver geheime documenten die door de Britse krant The Guardian en de Qatarese nieuwszender al-Jazeera werden gepubliceerd. (KVDA)

Benjamin Netanyahu zei in Israël dat de 'Verenigde Staten en anderen (lees: de gesprekspartners in de onderhandelingen met Iran) lijken te aanvaarden dat Iran binnen enkele jaren de mogelijkheden zal hebben om kernwapens te produceren.''Misschien aanvaarden zij dat, maar ik niet,' aldus de Israëlische regeringsleider. 'Ik moet alles doen om zo'n groot gevaar voor Israël te voorkomen'.In het Huis van Afgevaardigden zei John Kerry dat Netanyahu 'zich mogelijk vergist', zo meldt CNN. Volgens Kerry heeft president Barack Obama duidelijk gemaakt dat het nog altijd de bedoeling is dat Iran geen nucleaire wapens heeft.Kerry voegde daar - zeer opmerkelijk - aan toe dat Netanyahu 'heel uitgesproken was over het belang van een invasie in Irak onder oud-president George W. Bush. We weten allemaal hoe dat uitgedraaid is'.De Amerikaanse regering klaagde vorige week nog dat Israël bewust een vertekend beeld geeft van de Amerikaanse houding in de onderhandelingen.Het Witte Huis is ook boos dat Netanyahu volgende week het Congres komt toespreken. Hij werd buiten Obama om door de Republikeinen uitgenodigd. Een woordvoerder waarschuwde voor een herleiding van de Amerikaans-Israëlische relaties tot een partijpolitieke zaak. Nationaal Veiligheidsadviseur Susan Rice noemde het bezoek van de Israëlische premier 'destructief'. 'Bibi' Netanyahu zal in het Congres wellicht vooral spreken over de Iraanse nucleaire dreiging. Het Westen verdenkt Iran ervan in het geheim aan een kernwapen te werken. De vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad plus Duitsland hopen later dit jaar met Iran een akkoord te bereiken over dat programma, maar Netanyahu heeft geen goed oog in de richting die de gesprekken volgens hem uitgaan.Maandag nog raakte bekend dat Netanyahu in 2012 zijn eigen geheime dienst tegensprak. Toen hij de VN-vergadering in New York via een rudimentaire bordkartonnen tekening ervan probeerde te overtuigen dat Iran aan een kernwapen werkt en binnen het jaar over 'de bom' zou beschikken, ging hij tegen de conclusies van de Mossad, zo blijkt uit dusver geheime documenten die door de Britse krant The Guardian en de Qatarese nieuwszender al-Jazeera werden gepubliceerd. (KVDA)