‘België, kom jullie opgepakte IS-strijders halen en berechten’

Rêdûr Xelîl, de woordvoerder van de Koerdische YPG. © Voice of America (public domain)
Montasser AlDe'emeh
Montasser AlDe'emeh Terrorisme-onderzoeker aan de UGent en de KU Leuven

Een gesprek met Rêdûr Xelîl, de woordvoerder van de Koerdische YPG, behorende tot de SDF, de Syrische Democratische Strijdkrachten: ‘Ik bevestig dat er IS-strijders, ook vrouwen die over de Belgische nationaliteit beschikken, in de handen van het SDF zijn.’

Jihadkenner Montasser AlDe’emeh en journalist Baram Maro kwamen Rêdûr Xelîl op het spoor via hun contacten in de Koerdische gemeenschap in België. Xelîl bevestigt dat de Syrische Democratische Strijdkrachten duizenden Westerse IS-strijders gevangen hebben genomen, waaronder Belgen en Nederlanders. Hij roept ons land op de Belgische IS-strijders terug te nemen en in België te berechten.

Met wie zijn jullie in gevechten verwikkeld in Afrin?

REDUR XELIL: De fracties en brigades die met Turkije vechten in Afrin hebben zich teruggetrokken vanuit verschillende gebieden in Syrië. Zij hebben hun posities overgedragen aan het Syrisch regime en zijn naar Turkije, Idlib en Jarablus vertrokken. De meeste van deze brigades hebben duidelijke banden met het terroristische Nusra-Front. Onder hun gelederen zijn er ook IS-strijders, die Raqqa, Deir ez-Zor en andere regio’s ontvluchtten. Het gaat hier over tientallen brigades die geen enkel doel hebben, maar slechts de loop van het geweer van de Turkse staat zijn en die worden ingezet als kanonnenvlees in haar aanvallen op Syrisch grondgebied met als legitimering dat die brigades oppositiepartijen vormen tegen het Syrisch regime.

Wat is jullie boodschap aan de internationale gemeenschap?

Toen de strijd tegen IS verminderde in intensiteit heeft de wereld ons in de steek gelaten.

XELIL: Wij hebben samen met de internationale coalitie IS bestreden vanuit ons geloof in gemeenschappelijke menselijke waarden, om deze gruwelijke terreurorganisatie te verdrijven en de wereld van hun dreiging te behoeden.

Maar toen de strijd tegen IS verminderde in intensiteit heeft de wereld ons in de steek gelaten en eenzaam achtergelaten in onze confrontatie met de terreur van de Turkse staat. Turkije is de grootste financier van IS en elk van de vele terroristen die vanuit alle hoeken van de wereld via Turkije Syrië en Irak zijn binnengeraakt.

De Turkse staat neemt wraak op ons omdat wij IS verdreven hebben. Wij hadden verwacht dat alle vrije volkeren en hun regeringen, waaronder het Koninkrijk België als hoofdstad van de NAVO, de Turkse onrechtvaardige aanval zouden stoppen.

Turkije is overigens ook lid van die NAVO. Daarom hadden wij ook verwacht dat Turkije geen toestemming zou krijgen om het Koerdische volk in Afrin en de YPG-strijders die IS hebben verdreven aan te vallen.

Hoe verloopt de strijd tegen IS momenteel?

XELIL: De situatie in Deir ez-Zor is als gevolg van de Turkse inval in Afrin verslechterd. De militaire aanvallen van het SDF op IS zijn gestopt en we hebben een defensieve positie ingenomen. Dit is het gevolg van het vertrek van honderden van onze strijders en leiders om de Turkse agressie op Afrin tegen te houden. Dit is een gevaarlijke situatie, de kans bestaat dat IS terugkeert nu ze ademruimte krijgen om hun strijders te hergroeperen. De situatie is enorm bedreigend voor de hele regio. De enige die profiteert van de Turkse inval in Afrin, is IS en dat is eigenlijk wat Turkije onder andere wil bereiken.

Zitten er Belgische strijders van IS in jullie gevangenissen?

XELIL: Ja, ik bevestig dat er IS-strijders, ook vrouwen die over de Belgische nationaliteit beschikken, in de handen van het SDF zijn. Ze werden door ons opgepakt en ondervraagd. De Belgische staat heeft tot nu toe geen uitlevering gevraagd. Wij roepen de Belgische staat op om hen terug te nemen en in België te berechten.

Kan u ons namen geven?

XELIL: Neen, sorry.

Kan u ons zeggen hoeveel jullie er hebben opgepakt?

XELIL: Een vijftal.

Partner Content