Bayer over proces Monsanto: ‘Vonnis gaat in tegen wetenschappelijke bevindingen’

Roundup © Reuters

Het vonnis in het proces tegen de Amerikaanse agrochemiereus Monsanto, ‘is in tegenspraak met de wetenschappelijke bevindingen dat er geen samenhang bestaat tussen het gebruik van glyfosaat en het non-hodgkinlymfoom’. Dat zegt het Duitse Bayer, dat sinds kort eigenaar is van Monsanto, in een reactie op de uitkomst van het proces. Het bedrijf liet al weten in beroep te gaan tegen het vonnis.

Monsanto moet bijna 290 miljoen dollar (ruim 250 miljoen euro) aan schadevergoedingen betalen, omdat het bedrijf zou hebben nagelaten om te waarschuwen voor het gevaar van onkruidverdelger Roundup, die de oorzaak is van de kanker van een Amerikaanse tuinier. Volgens Bayer gaat die beslissing echter in tegen de wetenschappelijke bevindingen die aantonen dat er geen verband bestaat tussen glyfosaat, het product dat in Roundup zit, en het non-hodgkinlymfoom. Dat is de verzamelnaam voor kankers uitgaande van de lymfeklieren. “Op basis van wetenschappelijke bewijzen, evaluaties op wereldschaal en het decennialang praktisch gebruik van glyfosaat, meent Bayer dat glyfosaat veilig is en niet kankerverwekkend”, aldus Bayer. Bayer heeft in juni de overname van Monsanto afgerond, voor een bedrag van 63 miljard dollar (53,6 miljard euro). De integratie van Monsanto binnen de Bayer-groep is echter nog niet begonnen, aangezien daarover nog de laatste knopen moeten worden doorgehakt. Over het gebruik van glyfosaat is er al langer controverse. Zo maakte de Wereldgezondheidsorganisatie in 2015 bekend dat glyfosaat waarschijnlijk kankerverwekkend is voor mensen, terwijl het Europese Voedselveiligheidsagentschap en het Europees Agentschap voor chemische stoffen vinden dat er geen link kan worden gelegd tussen glyfosaat en kanker. Bovenop die wetenschappelijke onduidelijkheid raakte vorig jaar bekend dat Monsanto de wetenschappelijke studies naar glyfosaat had proberen te beïnvloeden.

In ons land is Roundup sinds juli verboden voor particulieren. Enkel professionals zoals landbouwers en tuinaannemers mogen nog producten gebruiken op basis van glyfosaat of andere stoffen die mogelijk kankerverwerkkend zijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content