Barroso hekelt Romabeleid Franse regering

In zijn State of the Union zei de voorzitter van de Europese Commissie ook dat de groei dit jaar hoger zal liggen dan verwacht.

Jose Manuel Barroso, de voorzitter van de Europese Commissie, heeft er dinsdag voor gewaarschuwd de ‘spoken uit het verleden’ niet wakker te maken.

Dat heeft hij dinsdag tijdens zijn ‘State of the Union’ gezegd in het Europees parlement gezegd naar aanleiding van de uitzetting van Romazigeuners door de Franse regering.

Barroso onderstreepte dat racisme en xenofobie niet thuishoren in Europa. Dat werd in het Europees halfrond op luid applaus onthaald.

Frankrijk is begonnen met het uitzetten van Romazigeuners uit illegale kampen die werden ontruimd. Ze worden op het vliegtuig gezet richting Roemenië en Bulgarije. De Franse regering krijgt daar forse kritiek voor.

De uitwijzigingen werden door de liberale fractie in het Europees parlement op de agenda van het plenaire debat gezet. Volgens fractieleider Guy Verhofstadt zijn de fundamentele waarden van de Europese Unie in gevaar. Hij hoopte dat de Europese Commissie een duidelijk signaal zou geven.

‘Want indien men zich gewoon laat leiden door populisme, dan keren we terug naar de meest donkere bladzijden uit de Europese geschiedenis’, aldus de voormalige premier.

Sociaal-economische thema’s

Tijdens zijn toespraak legde Barroso de nadruk op
sociaal-economische thema’s. Hij wees erop dat de
economische vooruitzichten in de Europese Unie er beter uitzien dan een jaar geleden.

Zo zal de groei dit jaar hoger liggen dan aanvankelijk geraamd. Maar volgens de voorzitter van de Europese Commissie is de werkloosheid in de EU nog te hoog.

Volgens Barroso schuift de Europese Commissie voor het komende jaar vijf thema’s naar voor: het economisch bestuur, het herstel van de economie en de werkgelegenheid, de strategie 2020, de Europese ruimte inzake justitie en veiligheid en de Europese vertegenwoordiging op internationaal niveau.

Eerste State of the Union

Het is de eerste maal dat een voorzitter van de Europese Commissie voor het Europees parlement een State of the Union houdt en met de parlementsleden debatteert over het beleid dat hij het komende jaar wil voeren.

Om het gebeuren meer cachet te geven, gaf Barroso zijn speech centraal in het halfrond. Uit bezorgdheid om lege banken dachten de fracties aan een vermindering van de dagelijkse toelage voor afwezige parlementsleden, maar na protest werd dat idee afgevoerd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content