Barack Obama wil dat wereld zich tegen IS verenigt

George Bush sr., Barack Obama, George W Bush en Bill Clinton © REUTERS

De Amerikaanse president Barack Obama heeft de wereld opgeroepen zich te scharen aan de zijde van de internationale coalitie tegen de Islamitische Staat (IS) die enkel ‘de taal van geweld verstaat’. ‘We moeten de wereldproblemen aanpakken of overstelpt worden door instabiliteit’, aldus de president.

Tijdens een toespraak voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in Europa heeft de Amerikaanse president Barack Obama de wereld opgeroepen zich te scharen aan de zijde van de reeds meer dan veertig landen die de extremistische terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) bestrijden.

‘Kanker gewelddadig extremisme verwerpen’

De Amerikaanse president vond dat de wereld zich moet verenigen om een “internationaal systeem te herstellen dat zoveel vooruitgang heeft mogelijk gemaakt en dat ons toelaat ons te onttrekken aan een onderstroom van instabiliteit”.

“Wij kunnen onze collectieve verantwoordelijk bevestigen om de wereldproblemen aan te pakken, of worden overstelpt door meer en meer uitbraken van instabiliteit”, zei Obama. Hij riep de VN op het doel van haar oprichting te hernieuwen en zich te verenigen “om de kanker van het gewelddadig extremisme te verwerpen”.

‘Bedreiging voor wereldorde’

Het Amerikaanse staatshoofd haalde ook uit naar de Russische “agressie” in Europa. Dat Moskou soldaten over zijn grens met Oekraïne heeft gestuurd, wapens heeft geleverd en daar de separatisten heeft gesteund, betekent een bedreiging voor de wereldorde na de Tweede Wereldoorlog. Obama zei, in aanwezigheid van de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov, dat de manier van doen van Rusland “herinnert aan een tijdperk waarbij de grote landen de kleine onder de voet liepen om territoriale ambities na te streven”.

Niettemin beloofde het Amerikaanse staatshoofd de westerse sancties tegen Moskou te zullen opheffen indien het “voor de weg van de diplomatie en vrede” in Oekraïne kiest.

‘Diplomatieke oplossing Iran’

Aan het adres van Iran zei Obama “de historische kans niet voorbij te laten gaan” om een akkoord te bereiken over zijn omstreden atoomprogramma. Er is immers nu een diplomatieke oplossing mogelijk, die tegemoetkomt aan de energiebehoeften van Iran en die tegelijk garandeert dat het kernprogramma vreedzame doeleinden dient.

‘Mobiliseren tegen ebola’

De Amerikaanse president riep ook tot “een grotere inspanning” op om de ebola-epidemie te bestrijden. Het virus kan immers honderdduizenden mensen doden, verschrikkelijk leed veroorzaken, hele volksgemeenschappen destabiliseren en zich snel over grenzen heen verspreiden, zei Obama die eraan toevoegde andere landen te willen mobiliseren om concrete verplichtingen aan te gaan in de strijd tegen ebola. (Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content