Barack Obama bevestigt dood van Amerikaanse IS-gijzelaar

Kayla Jean Mueller, © BELGAIMAGE

De Amerikaanse hulpverleenster Kayla Jean Mueller die in Syrië werd gegijzeld door de Islamitische Staat (IS), is overleden.

De Amerikaanse Kayla Jean Mueller, die in Syrië werd gegijzeld door terreurbeweging Islamitische Staat (IS), is toch om het leven gekomen. Eerder bestond er hevige twijfel over het lot van de vrouw.

De Amerikaanse president Barack Obama bevestigde haar dood. Hij gaf daarbij niet aan hoe zij is gestorven, maar dreigde wel dat de Verenigde Staten de terroristen die ‘verantwoordelijk zijn voor haar gevangenschap en dood zullen vinden en terecht zullen stellen’. Mueller zou de laatste Amerikaanse IS-gijzelaar zijn.

Laatste brief

Volgens de Amerikaanse zender CBS News ontving de familie van Mueller een e-mail van de terroristen met het bericht dat hun dochter dood is. Daarbij zat ook een foto van haar lichaam. Amerikaanse intelligentiediensten hebben de echtheid van de foto geverifieerd.

Haar familie heeft na de bevestiging van haar dood haar laatste brief vrijgegeven. Mueller schreef de brief in 2014 in gevangenschap met het vertrouwen dat ze uiteindelijk zou worden vrijgelaten. Zij zou hem aan haar celgenoten, die eerder vrijkwamen, hebben meegegeven.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Afgelopen week postte IS op sociale media een bericht waarin vermeld werd dat Mueller om het leven was gekomen tijdens een bombardement van Jordanië op het IS-bolwerk Raqqa. Het bericht werd begeleid door een foto van het bombardement en een gebouw dat in elkaar was gezakt. De Jordaniërs bombardeerden Raqqa uit wraak voor de verbranding van de Jordaanse piloot Moaz al-Kassasbeh.

Propaganda

Zowel de Amerikaanse als de Jordaanse ministeries van Buitenlandse Zaken gaven aan dit bericht niet serieus te nemen en af te doen als propaganda, totdat er concreet bewijs zou worden geleverd voor haar dood. Het is vooralsnog nog steeds niet duidelijk of Kayla Mueller daadwerkelijk door het Jordaanse bombardement is omgekomen.

Mueller was afkomstig uit het stadje Prescott in de staat Arizona en werd in 2013 in Aleppo ontvoerd. Ze werkte in Syrië en Turkije als vrijwilliger voor een vluchtelingenorganisatie. (Elsevier/ Elif Isitman)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content