Een groep van kerkleiders had het ontslag van commissaris Anthony Batts gevraagd en de politievakbond, die pissig is omdat 6 agenten in de Gray-zaak in staat van beschuldiging zijn gesteld, heeft een vernietigend rapport opgesteld over het politiecommando ten tijde van de rellen na de dood van Gray. In dat rapport krijgen zowel de burgemeester als de politiecommissaris de volle laag, en de een niet meer dan de andere.

Maar die twee elementen speelden volgens de burgemeester geen rol in haar beslissing.

Recordaantal moorden

Sinds de rellen na de dood van Gray, en de beschuldigingen tegen 6 agenten, heerst in vele delen van de stad een soort rechteloosheid, waarbij gangs en criminelen doen wat ze willen, en de politie, die met camera's gevolgd wordt door bewoners, inactief toekijkt.

In mei werden er 42 moorden geteld, het hoogste maandcijfer in 25 jaar. In juni waren er 31 moorden, en ook het voorbije weekend werden weer ettelijke moorden vastgesteld. In totaal zijn er sinds 1 mei 81 moorden gepleegd.

De moordgolf leidt volgens de burgemeester tot onrust en terechte ontevredenheid bij de bevolking. Er moet, zei ze, "bij de hoogste dringendheid" iets gebeuren om het geweld te stoppen. "De bewoners van Baltimore verdienen beter".

Batts wordt voorlopig vervangen door zijn adjunct, Kevin Davis.

Een groep van kerkleiders had het ontslag van commissaris Anthony Batts gevraagd en de politievakbond, die pissig is omdat 6 agenten in de Gray-zaak in staat van beschuldiging zijn gesteld, heeft een vernietigend rapport opgesteld over het politiecommando ten tijde van de rellen na de dood van Gray. In dat rapport krijgen zowel de burgemeester als de politiecommissaris de volle laag, en de een niet meer dan de andere.Maar die twee elementen speelden volgens de burgemeester geen rol in haar beslissing. Sinds de rellen na de dood van Gray, en de beschuldigingen tegen 6 agenten, heerst in vele delen van de stad een soort rechteloosheid, waarbij gangs en criminelen doen wat ze willen, en de politie, die met camera's gevolgd wordt door bewoners, inactief toekijkt.In mei werden er 42 moorden geteld, het hoogste maandcijfer in 25 jaar. In juni waren er 31 moorden, en ook het voorbije weekend werden weer ettelijke moorden vastgesteld. In totaal zijn er sinds 1 mei 81 moorden gepleegd. De moordgolf leidt volgens de burgemeester tot onrust en terechte ontevredenheid bij de bevolking. Er moet, zei ze, "bij de hoogste dringendheid" iets gebeuren om het geweld te stoppen. "De bewoners van Baltimore verdienen beter".Batts wordt voorlopig vervangen door zijn adjunct, Kevin Davis.