Balans na rellen in Hamburg

© REUTERS

Bij de rellen naar aanleiding van de G20-top in Hamburg zijn in totaal 476 agenten gewond geraakt. Er is veel kritiek te horen op Olaf Scholz, de burgemeester van Hamburg.

Zo’n 10.000 inwoners van Hamburg zijn met emmer en borstel naar de wijk Sankt Pauli getrokken om er het puin op te ruimen van de gewelddadige betogingen tegen de topbijeenkomst van de G20 van de voorbije dagen.

De politie van Hamburg heeft meegedeeld dat samengeteld 476 agenten gewond geraakt zijn. Zowel de agenten van de Bundespolizei – de Duitse federale politiedienst – als die van de deelstaten zijn in dat cijfer opgenomen. Sinds het begin van de politieoperaties op 22 juni werden in totaal 186 mensen gearresteerd. Er werden er ook nog eens 225 in hechtenis genomen. Het is niet bekend hoeveel gewonden er bij de betogers zijn gevallen.

De Duitse president Frank-Walter Steinmeier bezocht een ziekenhuis waar gewonde politieagenten worden behandeld. ‘Ik wil de ordediensten bedanken die dit geweld getrotseerd hebben’, vertelde hij daar.

Steinmeier verdedigt keuze voor Hamburg

Tegelijk verdedigde hij ook de keuze van bondskanselier Angela Merkel om de G20-top in Hamburg te organiseren. Die beslissing kwam namelijk al onder vuur te liggen. ‘Als een democratisch land als Duitsland niet meer in staat is om internationale gasten uit te nodigen en conferenties te organiseren, dan is er meer in gevaar dan enkel een conferentie. We mogen niet toelaten dat enkele gewelddadige personen kunnen bepalen wat er wel of niet in Duistland kan plaatsvinden’, stelde hij.

Politieke gevolgen?

Met de Duitse Bondsdagverkiezingen van 24 september voor de deur kunnen de rellen ook een politieke rol spelen. Zo vinden sommige inwoners wiens eigendom vernield werd, dat de rood-groene coalitie te weinig repressief optrad tegen het geweld. De sociaaldemocratische burgemeester van Hamburg, Olaf Scholz (SPD) wordt nalatigheid verweten. Vooraf had hij de inwoners gerustgesteld in een interview met Der Tagesspiegel: ‘Maak je geen zorgen: we kunnen de veiligheid garanderen. De politie is zeer goed voorbereid.’ Intussen heeft de fractie van CDU, die in Hamburg in de oppositie zit, het onstlag van Scholz geëist.

Partner Content