Ayaan Hirsi Ali: ‘In eerlijke wereld zou Netanyahu Nobelprijs voor Vrede krijgen’

Ayaan Hirsi Ali © BELGA
Simon Demeulemeester
Simon Demeulemeester Adjunct-hoofdredacteur Knack

Omdat de Israëlische premier Benjamin Netanyahu ‘alles doet voor de mensen in Israël’, verdient hij de Nobelprijs voor de Vrede, zegt Ayaan Hirsi Ali.

‘Ik bewonder Benjamin Netanayhu echt. Omdat hij onder zoveel druk staat, en toch doet hij wat het beste is voor de mensen van Israël, hij doet zijn plicht. Ik denk echt dat hij de Nobelprijs voor Vrede moet krijgen. In een eerlijke wereld zou hij die krijgen.’

Dat zegt Ayaan Hirsi Ali, voormalig parlementslid in Nederland, in een interview met de Israëlische krant Israel Hayom.

Netanyahu ligt internationaal onder vuur voor het Israëlische geweld in de Gazastrook. Tussen Israël en Hamas, dat de plak zwaait in Gaza, is opniew een zeer gewelddadige oorlog aan de gang. Vooral aan Palestijnse kant zijn al veel slachtoffers gevallen, door de grootschalige bombardementen van het Israëlische leger. Die ‘disproportionaliteit’ wordt internationaal afgekeurd.

‘Conflict Israël-Hamas is miniversie conflict tussen vrije westen en islamisme’

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu.
De Israëlische premier Benjamin Netanyahu. © REUTERS

Ali meent dat het conflict tussen Israël en Hamaas een ‘miniversie’ is van het conflict dat tussen het ‘vrije Westen en het islamitisch extremisme’ zou heersen. Volgens haar is het onzinnig te onderhandelen met Hamas, dat ‘alles investeert in de dood’. ‘In hun utopie is geen plaats voor Israël. Netanyahu heeft gelijk dat hij niet met hen wil onderhandelen voor ze Israël erkennen. Onderhandelen zonder die erkenning is nutteloos.’

Islamkritiek

Ayaan Hirsi Ali was Tweede Kamerlid in Nederland van 2003 tot 2006, voor de liberale partij VVD. Ze werd wereldwijd bekend voor haar felle kritiek op de politieke islam. Met de later door een fundamentalist vermoorde Theo van Gogh maakte ze in 2004 de film Submission, over de positie van de vrouw binnen de islam. Voor haar kritiek werd Ali met de dood bedreigd, waardoor ze ook politiebescherming genoot, net als haar toenmalige partijgenoot Geert Wilders, nu partijleider van de populistische PVV.

Ali woont en werkt nu in de Verenigde Staten, waar ze AHA Foundation voorzit, de door haar opgerichte stichting dat werkt rond kindhuwelijken, gedwongen huwelijken, huiselijk geweld en eremoorden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content