De gewezen nummer drie van het Vaticaan, die zijn onschuld steeds staande heeft gehouden, kan daardoor ten vroegste in 2022 vrijkomen. De 78-jarige Pell kreeg eerder zes jaar cel opgelegd wegens seksueel misbruik van twee koorknapen in een kathedraal in Melbourne in het midden van de jaren zestig.

De voormalige aartsbisschop van Melbourne en Sydney, die ook schatbewaarder van het Vaticaan was, vond zijn veroordeling 'onredelijk' omdat die gebaseerd is op de getuigenis van slechts een van de twee slachtoffers. Het tweede slachtoffer stierf in 2014 aan de gevolgen van een overdosis en heeft niet over het misbruik getuigd.

De advocaten van Pell wilden dat de schuldigverklaring teniet zou worden gedaan of dat er een nieuw proces komt. Een andere reden die zij aanvoerden is dat er sprake was van een 'fundamentele onregelmatigheid' in de rechtsgang.

De drie rechters hebben nu met een twee derde meerderheid het beroep van Pell tegen zijn veroordeling verworpen. Het volledige vonnis telt meer dan 300 pagina's en zal later op de dag openbaar worden gemaakt, verklaarde opperrechter van het Hooggerechtshof van Victoria, Anne Ferguson. De kans is groot dat Pell bij het High Court, de hoogste gerechtsinstantie in Australië, beroep zal aantekenen tegen het verdict.

De gewezen nummer drie van het Vaticaan, die zijn onschuld steeds staande heeft gehouden, kan daardoor ten vroegste in 2022 vrijkomen. De 78-jarige Pell kreeg eerder zes jaar cel opgelegd wegens seksueel misbruik van twee koorknapen in een kathedraal in Melbourne in het midden van de jaren zestig. De voormalige aartsbisschop van Melbourne en Sydney, die ook schatbewaarder van het Vaticaan was, vond zijn veroordeling 'onredelijk' omdat die gebaseerd is op de getuigenis van slechts een van de twee slachtoffers. Het tweede slachtoffer stierf in 2014 aan de gevolgen van een overdosis en heeft niet over het misbruik getuigd. De advocaten van Pell wilden dat de schuldigverklaring teniet zou worden gedaan of dat er een nieuw proces komt. Een andere reden die zij aanvoerden is dat er sprake was van een 'fundamentele onregelmatigheid' in de rechtsgang. De drie rechters hebben nu met een twee derde meerderheid het beroep van Pell tegen zijn veroordeling verworpen. Het volledige vonnis telt meer dan 300 pagina's en zal later op de dag openbaar worden gemaakt, verklaarde opperrechter van het Hooggerechtshof van Victoria, Anne Ferguson. De kans is groot dat Pell bij het High Court, de hoogste gerechtsinstantie in Australië, beroep zal aantekenen tegen het verdict.