Australië laat zichzelf schrappen uit VN-rapport over klimaatverandering

© iStock

Australië is erin geslaagd om alle referenties over het land te laten schrappen uit een VN-rapport over de impact van de klimaatverandering uit angst om minder toeristen over de vloer te krijgen.

Dat meldt nieuwszender ABC. In het rapport stond onder meer een volledig hoofdstuk over de Great Barrier Reef, dat bedreigd wordt door verzuring en de stijging van de watertemperatuur.

“Recente ervaringen in Australië hebben aangetoond dat negatieve commentaren over de status van de Werelderfgoedsites een impact hebben op het toerisme”, aldus het Australische Milieudepartement, dat de passages over zijn land liet schrappen nadat het een eerste versie van het rapport had doorgenomen. Dat “World Heritage and Tourism in a Changing Climate”-rapport van de VN en Unesco verscheen vrijdag, maar zonder de oorspronkelijke teksten over de Great Barrier Reef, het Kakadu National Park en de bossen in Tasmanië.

Will Steffen, een professor-emiritus aan de Australian National University en een van de onderzoekers die het stuk schreef over de Great Barrier Reef, zegt dat hij “zeer verrast” was toen hij merkte dat Australië niet voorkomt in het rapport. “De Great Barrier Reef is niet alleen een van de meest iconische Werelderfgoedsites in Australië, maar ook een iconische locatie wereldwijd, en een van de sites waar de klimaatopwarming de grootste bedreiging vormt”, aldus de onderzoeken.

Volgens Steffen moeten alle beleidsniveaus erkennen dat de klimaatverandering een ernstige bedreiging betekent, en moeten er zowel op korte als op lange termijn maatregelen komen om de sites te beschermen. Enkel zo zal het toerisme in de toekomst mogelijk blijven. Vorige maand ontdekten wetenschappers nog dat 93 procent van het Great Barrier Reef in Queensland verbleekt is door de verzuring van het water en de stijging van de watertemperatuur door de opwarming van de Aarde.

Het koraalrif is een van de voornaamste toeristische attracties in Australië, en levert jaarlijks 5 miljard Australische dollar (3,2 miljard euro) op. Het toerisme rond het koraalrif is bovendien goed voor 70.000 jobs. (Belga/NSK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content