Australië: ‘Computers parlement en partijen gehackt door ander land’

Scott Morrison © Belga Image

De Australische premier Scott Morrison zegt dat computernetwerken van het parlement en verschillende grote politieke partijen gehackt zijn door een ‘gesofisticeerde statelijke actor’.

Morrison zei maandag aan de parlementsleden dat de inlichtingendiensten die de hacking onderzochten, ‘vaststelden dat ook de netwerken van sommige politieke partijen getroffen zijn, de Liberal Party, Labor Party en National Party’.

‘Onze experts denken dat een gesofisticeerde statelijk actor verantwoordelijk is voor deze vijandige daad’, zei Morrison, zonder een land bij naam te noemen. ‘Onze veiligheidsdiensten hebben deze daad opgemerkt en zijn kordaat opgetreden. Ze zijn de netwerken aan het beveiligen en beschermen hun gebruikers’, zegt Morisson.

Verkiezingen

Australië trekt in mei naar de stembus om een nieuw parlement te verkiezen. Er wordt vermoed dat de hackers van plan waren om de debatten te beïnvloeden, en mogelijk zelfs de stembusslag zelf.

Volgens Morrison zijn er ‘geen aanwijzingen van enige inmening in de verkiezingen.’

Ervaren

Op 8 februari kwam aan het licht dat het informaticasysteem van het parlement beschadigd raakte door een ‘incident’, zonder dat er over de precieze aard informatie werd gegeven. De gebruikers van het netwerk, ook de premier en zijn ministers, moesten hun wachtwoord veranderen.

Het Australian Signals Directorate (ASD), een onderdeel van de Australische inlichtingendiensten, verklaarde toen dat het samenwerkt met het parlement tegen de aanval. Dat deed vermoeden dat er ervaren hackers aan het werk waren.

Verschillende media suggereerden een mogelijke betrokkenheid van China, maar geen enkele officiële bron heeft tot dusver Peking verantwoordelijk gesteld.

Informatica-experts zeggen dat het veel tijd en werk kost om de verantwoordelijken van een hacking aan te wijzen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content