Australië: ‘Aanslag met machete nipt verhinderd’

Michael Phelan, adjunct-commissaris van de nationale Australische politie, en Catherine Burn van de regionale politie, tijdens hun persfconferentie © REUTERS

De Australische politie heeft dinsdag in Sydney twee mannen aangehouden die op het punt zouden gestaan hebben die dag een aanval te plegen met een machete of een jachtmes. De twee hadden een videoboodschap klaar.

Datr meldde de politie tijdens een persbijeenkomst. De verdachten, jongemannen van 24 en 25 jaar oud, verschenen woensdag al voor de rechter.

De plannen van de twee pasten in het doemscenario dat al sinds eind vorig jaar de ronde doet in Australië, waarbij terroristen een willekeurig straatganger onthoofden of ten minste vermoorden.

In dit geval vond men bij de verdachten een machete en een jachtmes, een zelfgemaakte vlag van IS, en een videoboodschap. Wat de videoboodschap precies inhoudt, is niet bekendgemaakt, maar volgens de Sydney Morning Herald zou een van de twee arrestanten erin spreken over een aanslag als vergelding voor wat er in het Midden-Oosten gebeurt. Of die aanslag in de boodschap wordt opgeëist, is niet duidelijk. Het is volgens de politie ook niet duidelijk waar de twee hun terreurdaad wilden uitvoeren.

De politie gaat nu na of de twee in contact stonden met IS of met andere IS-sympathisanten in Australië.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content