De aswolk van de IJslandse vulkaan Grímsvötn heeft weinig tot geen gevolgen voor het Belgische luchtruim. Luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines heeft woensdag slechts drie vluchten naar Duitsland moeten aflasten wegens de sluiting van de luchthavens van Berlijn en Hamburg

Staatssecretaris Schouppe besloot dinsdag wel om de "crisiscel aswolk" opnieuw te activeren. Een eerste vergadering met de diensten van Schouppe, Belgocontrol, de luchthavens en de luchtvaartmaatschappijen vond woensdagochtend plaats.

België: Blauwe zone

De Belgische kust ligt in een blauwe zone, meldt Schouppe. Dat wil zeggen dat er 0 tot 2.000 microgram stofdeeltjes aanwezig zijn per kubieke meter lucht. Enkel als er een grijze (2.000-4.000 microgram) of rode (boven 4.000 microgram) zone boven ons land zou hangen, zijn bepaalde maatregelen nodig. In een blauwe zone moet er wel gerapporteerd worden bij problemen.

De onderverdeling in zones gebeurde volgens de voorschriften van EASA (Europees agentschap voor de veiligheid van de luchtvaart) en ICAO (International Civil Aviation Organization). Boven Noord-Duitsland ligt een rode en grijze zone, maar die aswolk verplaatst zich in de richting van de Baltische Zee en lijkt op te lossen, zo luidt het.

Ijslandse vulkaan is rustig

"De IJslandse vulkaan zelf zou momenteel geen as meer uitstoten. De vooruitzichten voor de komende dagen zijn dus goed, hoewel vrijdag in het hogere luchtruim mogelijk nog problemen kunnen opduiken", zegt Schouppe. Dat zou echter geen aanleiding geven tot de sluiting van Belgische luchthavens, aldus nog de staatssecretaris. De crisiscel komt donderdag opnieuw bijeen. (Belga/INM)

De aswolk van de IJslandse vulkaan Grímsvötn heeft weinig tot geen gevolgen voor het Belgische luchtruim. Luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines heeft woensdag slechts drie vluchten naar Duitsland moeten aflasten wegens de sluiting van de luchthavens van Berlijn en Hamburg Staatssecretaris Schouppe besloot dinsdag wel om de "crisiscel aswolk" opnieuw te activeren. Een eerste vergadering met de diensten van Schouppe, Belgocontrol, de luchthavens en de luchtvaartmaatschappijen vond woensdagochtend plaats. België: Blauwe zone De Belgische kust ligt in een blauwe zone, meldt Schouppe. Dat wil zeggen dat er 0 tot 2.000 microgram stofdeeltjes aanwezig zijn per kubieke meter lucht. Enkel als er een grijze (2.000-4.000 microgram) of rode (boven 4.000 microgram) zone boven ons land zou hangen, zijn bepaalde maatregelen nodig. In een blauwe zone moet er wel gerapporteerd worden bij problemen. De onderverdeling in zones gebeurde volgens de voorschriften van EASA (Europees agentschap voor de veiligheid van de luchtvaart) en ICAO (International Civil Aviation Organization). Boven Noord-Duitsland ligt een rode en grijze zone, maar die aswolk verplaatst zich in de richting van de Baltische Zee en lijkt op te lossen, zo luidt het. Ijslandse vulkaan is rustig "De IJslandse vulkaan zelf zou momenteel geen as meer uitstoten. De vooruitzichten voor de komende dagen zijn dus goed, hoewel vrijdag in het hogere luchtruim mogelijk nog problemen kunnen opduiken", zegt Schouppe. Dat zou echter geen aanleiding geven tot de sluiting van Belgische luchthavens, aldus nog de staatssecretaris. De crisiscel komt donderdag opnieuw bijeen. (Belga/INM)