Assange, Snowden en Manning geëerd met bronzen beelden in Berlijn

© BELGAIMAGE

Activisten en leden van de Duitse groenen hebben in Berlijn drie levensgrote bronzen beelden onthuld. Het gaat om Julian Assange, Edward Snowden en Chelsea Manning: allen door de politieke linkervleugel beschouwd als helden omdat ze Amerikaanse documenten lekten.

In Berlijn hebben activisten en leden van de Duitse groene partij drie levensgrote bronzen beelden onthuld. Het gaat om Julian Assange, Edward Snowden en Chelsea (geboren als Bradley) Manning: allen door politiek links beschouwd als helden omdat ze Amerikaanse documenten lekten, zo bericht Euronews.

Vrijheid van meningsuiting en informatie

De kunstenaar achter de sculpturen, die de titel ‘Anything to Say’ dragen, is de Italiaan Davide Dormino. Met het werk wil hij ‘drie actuele helden voorstellen, die hun vrijheid verloren voor de waarheid’ en mensen eraan herinneren ‘hoe belangrijk het is de waarheid te kennen en de moed te hebben om die waarheid te kennen’. Het idee is om het publiek aan te moedigen op te komen voor vrijheid van meningsuiting en informatie. De beelden zullen de wereld rondreizen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Wikileaks

Assange, oprichter van Wikileaks, wordt beschuldigd van verkrachting en seksueel misbruik en vreest uitgezet te worden naar Zweden. Meer nog vreest de man dan naar de Verenigde Staten gestuurd te worden omwille van zijn rol in het lekken van Amerikaanse geheime documenten. Hij is ondergedoken in de ambassade van Ecuador in Londen.

In 2013 werd de Amerikaanse soldaat Manning veroordeeld tot 35 jaar cel onder de Espionage Act voor het aan Wikileaks lekken van documenten van de Amerikaanse inlichtingendienst en het Amerikaanse leger.

Tot slot kreeg Snowden asiel in Rusland om zo te vermijden naar de VS uitgezet te worden. Hij onthulde geheime informatie van de NSA aan journalisten wat wereldwijde Amerikaanse spionage aan het licht bracht. (WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content