Assad: ‘Overwinning in Aleppo zou enorme stap zijn’

Man na een regeringsbombardement op de door rebellen gecontroleerde wijk al-Ansari van Aleppo © REUTERS

Een overwinning van de Syrische regeringstroepen in Aleppo zou een “enorme stap” in de richting van het einde van de oorlog zijn. Dat verklaarde president Bashar al-Assad aan een Syrische krant.

In een interview dat door de krant al-Watan gepubliceerd wordt, zegt de Syrische president dat een nederlaag van de rebellen in Aleppo, de tweede stad van Syrië, een keerpunt in de oorlog zou betekenen. “Het klopt dat Aleppo een overwinning voor ons zal zijn, maar laten we realistisch zijn, het zou nog niet het einde van de oorlog in Syrië betekenen”, aldus Bashar al-Assad. “Het zou wel een enorme stap in de richting van het einde zijn”, zo voegde hij toe.

Op dit moment hebben de troepen van Assad meer dan 80 procent van het oostelijk gedeelte van Aleppo in handen. Intussen onderhandelen Rusland en de Verenigde Staten over een wapenstilstand voor Aleppo, en over een evacuatie van rebellen en burgers daar. Het gesprek tussen de Amerikaanse en de Russische ministers van Buitenlandse Zaken, John Kerry en Sergei Lavrov, woensdagavond in Hamburg leverde echter niets op. Donderdagochtend wordt er normaal gezien verder gepraat.

‘Kansen op bestand uiteraard praktisch onbestaande’

President Assad liet in het kranteninterview optekenen tegen een wapenstilstand voor Aleppo te zijn. “Vooral de Amerikanen willen een wapenstilstand omdat hun terroristische handlangers momenteel in een moeilijke situatie zitten”. Het Syrische regime beschouwt alle rebellengroepen als “terroristische” groeperingen. Assad noemde de kans op een bestand in Aleppo “uiteraard praktisch onbestaande”.

Assad verklaarde eerder dat hij alle territorium van Syrië wil heroveren, ook delen van het land die momenteel door (bondgenoten van) Turkije of door Koerden worden gecontroleerd.

Volgens het Syrisch Observatorium voor Mensenrechten, een groep die vanuit Londen opereert, zijn woensdag bij bombardementen door regeringstroepen in Oost-Aleppo 19 burgers om het leven gekomen.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content