Assad: ‘Geen overdracht wapens als VS blijft dreigen’

De Syrische president Bashar al-Assad. © REUTERS
Simon Demeulemeester
Simon Demeulemeester Redacteur Knack

Syrië zal niet ingaan op de voorwaarden van het Russische voorstel over de chemische wapens als de Verenigde Staten de rebellen blijven steunen en Damascus blijven bedreigen. Dat heeft de Syrische president Bashar al-Assad gezegd.

Syrië zal niet ingaan op de voorwaarden van het Russische voorstel over de chemische wapens als de Verenigde Staten de rebellen blijven steunen en Damascus blijven bedreigen. Dat heeft de Syrische president Bashar al-Assad gezegd in een interview op de Russische tv. ‘Dit is een bilateraal proces’, zei Assad.

‘Wanneer we zien dat de Verenigde Staten effectief stabiliteit in de regio willen, ophouden te bedreigen en proberen aan te vallen, wapens leveren aan terroristen, dan zullen we overwegen het proces tot het einde af te werken.’

‘Over enkele dagen’ stuurt Assad de technische documenten die nodig zijn om de Internationale Conventie voor chemische wapens te tekenen naar de VN en de Organisatie voor het verbod op chemische wapens.

Obama hoopt op ‘concrete resultaten’ bij ontmoeting Kerry-Lavrov

Een woordvoerder van de VN heeft intussen laten weten dat de organisatie de aanvraag van Syrië ontvangen heeft om lid te worden van de Conventie voor chemische wapens.

‘Ik ben ervan overtuigd dat er een kans is op vrede in Syrië’, zei Lavrov bij zijn aankomst in Genève. ‘Ik heb goede hoop dat de gesprekken tussen Kerry en Lavrov op concrete resultaten zal uitkomen’, aldus Obama aan journalisten in het Witte Huis.

Kort na de aankomst van Kerry in Genève hebben de VS het Syrische regime opgeroepen zo snel mogelijk de omvang en de kenmerken van hun arsenaal aan chemische wapens bekend te maken.

Obama: ‘Rusland beschuldigt als enige Syrische oppositie

In een reactie op het opiniestuk van de Russische president Vladimir Poetin in The New York Times laat het Pentagon weten dat Rusland ‘als enige’ de Syrische oppositie ervan beschuldigt de chemische aanval van 21 augustus uitgevoerd te hebben. De Pentagonwoordvoerder voegde eraan toe dat ‘meer dan 30 landen’ de analyse van de Verenigde Staten delen, namelijk dat het Assadregime ‘verantwoordelijk is voor het gebruik van chemische wapens’.

Daarna beginnen de handelingen om de Conventie te tekenen. Hij voegde eraan toe dat het akkoord in werking treedt ‘een maand na de ondertekening’. In een derde stap zal Syrië beginnen informatie te bezorgen over het arsenaal aan chemische wapens. ‘Dat is een standaardprocedure, en we zullen ons daaraan houden’, ging hij verder.

‘Rusland heeft een sleutelrol, omdat we geen vertrouwen hebben in de Verenigde Staten en geen band hebben met hen’, aldus nog Assad.

Erdogan: ‘Syrische regime brak eerder al beloftes’

De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan hecht weinig geloof aan Assads beloftes. Hij meent dat het Syrische regime al haar beloftes gebroken heeft, en nu de tijd rekt om nieuwe bloedbaden aan te richten.

Vrij Syrisch Lege verwerpt Russisch voorstel

De rebellen van het Vrij Syrisch Leger hebben het Russische voorstel, om de Syrische chemische wapens onder internationale controle te plaatsen, al met kracht verworpen. Dat meldde de militaire leider, Selim Idriss, in een videoboodschap. De rebellen vragen dat de verantwoordelijken van het regime die ‘erkend hebben zulke wapens te bezitten’ te berechten.

De Syrische Nationale Coalitie, een andere rebellengroep, noemt het Russische initiatief een ‘politiek manoeuvre bestemd om tijd te winnen’ voor het regime van Assad.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content