Ashton: “Leger moet tonen dat democratiseringsproces van start gaat”

Het Egyptische leger moet de mensen tonen dat het democratiseringsproces in Egypte van start gaat, zegt hoge vertegenwoordigster van het Europees buitenlands beleid Catherine Ashton na het vertrek van president Hosni Mubarak en de machtsovername door het leger.

Ashton wees op de speciale relatie tussen het leger en het volk in Egypte. De militairen krijgen de kans om “geloofwaardige” stappen te ondernemen “op een manier die aan de mensen demonstreert dat het proces van start gaat”.

Ashton wou zich niet laten vastpinnen op een termijn voor de organisatie van verkiezingen. “Democratie is een proces, geen moment”, verklaarde de Europese topdiplomate. Wel verwacht ze een duidelijk transitieplan.

De Europese Unie staat volgens haar alvast klaar om het transitieproces volop te ondersteunen. Ze beklemtoonde dat Europa en Egypte een lange gemeenschappelijke geschiedenis hebben en dat Europa veel kennis en knowhow terzake heeft. Over een eventuele bevriezing van tegoeden van Mubarak wou Ashton enkel kwijt dat dit thema “deel uitmaakt van een bredere discussie”.

In een gemeenschappelijke mededeling prijzen Ashton en de Europese Raadsvoorzitter Herman Van Rompuy “de moed van het Egyptische volk, die hun campagne voor democratische veranderingen op vreedzaame en waardige wijze hebben gevoerd”.

“Het is belangrijk dat de dialoog versneld wordt en leidt tot een brede burgerregering die de verzuchtingen van het Egyptische volk respecteert en die stabiliteit brengt”, zo vervolgt de mededeling. Van Rompuy en Ashton beklemtonen ook het belang van regionale vrede en stabiliteit.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content