Antiterreuractie nabij Parijs – ‘aanslag vermeden’

Bernard Cazeneuve © AFP

In Argenteuil, in de buurt van de Franse hoofdstad Parijs, heeft een grote terreuractie plaats. Eén persoon is opgepakt, en er is een aanslag vermeden, volgens de Franse minister van Binnenlandse Zaken.

De plannen voor de aanslag waren al in een ver gevorderd stadium, aldus minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve. “Momenteel linkt geen enkel element deze plannen aan de aanslagen van Parijs of Brussel.”

De politieoperatie is nog altijd aan de gang, met huiszoekingen in een appartementsgebouw in Argenteuil. De bewoners van het gebouw werden geëvacueerd.

Explosieven

“Er zijn momenteel verkennende operaties aan de gang, zodat de politieagenten in optimale omstandigheden kunnen overgaan tot huiszoekingen in het appartement, de parkeergarage en de gemeenschappelijke ruimtes”, aldus Cazeneuve. Er werd een veiligheidsperimeter ingesteld rond het gebouw.

De man die werd opgepakt is een Fransman, “die ervan verdacht wordt op een hoog niveau betrokken te zijn in dit project. Hij maakt deel uit van een terroristische organisatie die van plan was aanslagen te plegen in ons land”, zei Cazeneuve nog zonder meer uitleg te geven.

In zijn woning zou een kleine hoeveelheid explosieven zijn gevonden, meldde een politiebron, maar daarover is niet meer informatie bekend. Een bron binnen de politie zou ook gemeld hebben dat de verdachte bij verstek zou veroordeeld in een niet nader bepaald Europees land in een zaak rond het sturen van jihadisten naar Syrië.

“De arrestatie is het resultaat van een minutieuze operatie die enkele weken heeft geduurd en waarbij verschillende middelen werden ingezet voor technische en fysieke observatie, en waarbij nauw werd samengewerkt met de Europese inlichtingendiensten”.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content