Annegret Kramp-Karrenbauer volgt Angela Merkel op als voorzitter van CDU

Annegret Kramp-Karrenbauer en Angela Merkel © Belga

Secretaris-generaal Annegret Kramp-Karrenbauer lost Bondskanselier Angela Merkel af aan de leiding van de Duitse christendemocratische regeringsparrij CDU.

Op een partijeenbijeenkomst in Hamburg haalde Kramp-Karrenbauer het in een tweede stemronde van de vroegere fractieleider Friedrich Merz. Ze kreeg 517 van de 999 uitgebrachte stemmen terwijl ze er 500 nodig had. In een eerste stemronde viel Gezondheidsminister Jens Spahn af als voorzitter van de CDU.

Kramp-Karrenbauer had in haar sollicitatiespeech verklaard dat de CDU een partij moet zijn die ‘moed heeft in plaats van angstig naar rechts en naar links te kijken’. De CDU moet zich moedig opstellen tegenover populisten, egoïsten en autocraten. ‘Geen van ons drie kandidaten zou de partij naar de ondergang leiden’. Merz riep op om van de partijdag een sterk signaal uit te sturen. ‘Zonder duidelijke posities zullen we geen betere verkiezingsresultaten krijgen. Spahn zei dat Duitsland wereldkampioen in de digitale sector moet worden en eindelijk weer in staat zijn om bruggen tijdig te renoveren en functionele luchthavens te bouwen.

Kramp-Karrenbauer wil op de partijdag nog aankondigen met wie ze wil samenwerken als secretaris-generaal van de CDU. Ze reageerde zichtbaar ontroerd op het vertrouwen dat haar afgevaardigden in haar stellen.

18 jaar Merkel

Merkel riep haar partijvrienden in haar laatste toespraak als voorzitter op tot eenheid. Ze zei dat de CDU goede resultaten kan bereiken, zelfs in tijden van polarisatie en AfD ‘als we eensgezind en vastberaden strijden. Waarheen we niet meer naartoe willen, is onophoudelijke ruzie, waarmee CDU en CSU de laatste jaren bittere ervaringen hebben opgedaan’.

Merkel, die na meer dan 18 jaar aan het hoofd van de CDU niet langer voorzitter wilde blijven, kreeg van de 1001 afgevaardigden een applaus van bijna tien minuten. Velen staken plakkaten naar omhoog met daarop ‘Danke, Chefin’.

Merkel had eind oktober na kritiek en verkiezingsnederlagen in Beieren en Hessen haar terugtrekking uit het CDU-leiderschap aangekondigd. Ze maakte van de partijdag ook gebruik om even terug te blikken. Ze zei dat de CDU voor de illegale partijfinanciering onder de Duitse bondskanselier Helmut Kohl niet is gezwicht en ‘alles heeft openbaar gemaakt’. Ze benadrukte dat de afschaffing van de dienstplicht in 2011 een juiste keuze was en verdedigde haar beslissing van 2015 om vluchtelingen van de zogenaamde Balkanroute in Duitsland op te nemen.

Het was de eerste keer sinds 1971 dat de CDU-afgevaardigden konden kiezen tussen verschillende kandidaten bij de verkiezing van hun voorzitter. Angela Merkel was daar blij mee: ‘Het is pure democratie, als er een selectie is’. Ze blijft bondskanselier.

De stemming tussen Merz en Kramp-Karrenbauer was kort voor het partijcongres scherper geworden, vooral nadat bondspresident Wolfgang Schäuble zich publiekelijk achter Merz schaarde. Kramp-Karrenbauer, kortweg AKK, kreeg kort voor de verkiezingen nog steun van parlementslid Armin Schuster uit Baden-Wuerttemberg, een van de scherpste critici van Merkel tijdens de vluchtelingencrisis. Het lid van de Bondsdag maakte op Twitter bekend dat hij op ‘AKK’ wilde stemmen.

Naast de voorzitter, de vijf afgevaardigden, de penningmeester en vijf andere leden van de uitvoerende raad, worden 26 leden van het federale uitvoerend comité en 19 aangesloten leden gekozen in Hamburg.

Partner Content