Dat blijkt uit een peiling die donderdagavond is verspreid door televisiezender ZDF. Een peiling van de tabloid Bild voorspelt dan weer dat de eurosceptische Alternative für Deutschland voor het eerst de kiesdrempel zal halen. In de peiling van ZDF zou de conservatieve CDU/CSU van Merkel 4

In de peiling van ZDF zou de conservatieve CDU/CSU van Merkel 40 procent halen. In de peiling van Bild haalt de partij van de bondskanselier 38 procent. Haar liberale coalitiepartner FDP strandt bij ZDF op 5,5 procent en bij Bild op 6 procent.

Merkel wil voortdoen

Daarmee zou de uittredende coalitie van Merkel beter doen dan de verzamelde linkse oppositie. Merkel heeft een uitgesproken voorkeur voor de voortzetting van de huidige coalitie, maar de peilingen bieden haar vooralsnog geen, of slechts een heel nipte meerderheid. In Duitsland kunnen coalities winnen met minder dan 50 procent van de stemmen omdat vele stemmen verloren gaan door de kiesdrempel.

Merkel zei woensdagavond nog in een interview met televisiezender ARD dat ze ook met een meerderheid van één zetel de FDP aan boord zal houden. Vele waarnemers menen echter dat de bondskanselier niettemin rekening moet houden met een coalitie met de sociaaldemocraten. Die blijven bij ZDF op 27 en bij Bild op 28 procent steken. De groenen wordt respectievelijk 9 en 8,5 procent toegedicht. Die Linke krijgt in beide peilingen 9 procent.

Eurosceptici

De peiling van ZDF geeft aan dat Alternative für Deutschland met vier procent de kiesdrempel niet zal halen, maar die van Bild voorspelt voor het eerst dat de eurosceptici wel in het parlement zouden belanden, een politieke ontwikkeling die zowel in Duitsland als in de rest van Europa voor deining zou zorgen en die de zoektocht naar een coalitie in Berlijn danig kan bemoeilijken.

Bild am Sonntag publiceert zaterdag de laatste peiling voor de stembusgang van zondag. Dertig procent van de kiezers zou nog onbeslist zijn. (Belga/TV)

Dat blijkt uit een peiling die donderdagavond is verspreid door televisiezender ZDF. Een peiling van de tabloid Bild voorspelt dan weer dat de eurosceptische Alternative für Deutschland voor het eerst de kiesdrempel zal halen. In de peiling van ZDF zou de conservatieve CDU/CSU van Merkel 4In de peiling van ZDF zou de conservatieve CDU/CSU van Merkel 40 procent halen. In de peiling van Bild haalt de partij van de bondskanselier 38 procent. Haar liberale coalitiepartner FDP strandt bij ZDF op 5,5 procent en bij Bild op 6 procent. Daarmee zou de uittredende coalitie van Merkel beter doen dan de verzamelde linkse oppositie. Merkel heeft een uitgesproken voorkeur voor de voortzetting van de huidige coalitie, maar de peilingen bieden haar vooralsnog geen, of slechts een heel nipte meerderheid. In Duitsland kunnen coalities winnen met minder dan 50 procent van de stemmen omdat vele stemmen verloren gaan door de kiesdrempel. Merkel zei woensdagavond nog in een interview met televisiezender ARD dat ze ook met een meerderheid van één zetel de FDP aan boord zal houden. Vele waarnemers menen echter dat de bondskanselier niettemin rekening moet houden met een coalitie met de sociaaldemocraten. Die blijven bij ZDF op 27 en bij Bild op 28 procent steken. De groenen wordt respectievelijk 9 en 8,5 procent toegedicht. Die Linke krijgt in beide peilingen 9 procent. De peiling van ZDF geeft aan dat Alternative für Deutschland met vier procent de kiesdrempel niet zal halen, maar die van Bild voorspelt voor het eerst dat de eurosceptici wel in het parlement zouden belanden, een politieke ontwikkeling die zowel in Duitsland als in de rest van Europa voor deining zou zorgen en die de zoektocht naar een coalitie in Berlijn danig kan bemoeilijken. Bild am Sonntag publiceert zaterdag de laatste peiling voor de stembusgang van zondag. Dertig procent van de kiezers zou nog onbeslist zijn. (Belga/TV)