Amnesty International beschuldigt Nigeriaans leger van oorlogsmisdaden

Het Nigeriaanse leger © REUTERS

Amnesty International stelt in een nieuw rapport het Nigeriaanse leger verantwoordelijk voor de dood van meer dan 8000 personen. De mensenrechtenorganisatie vraagt Nigeria om een onderzoek naar de oorlogsmisdaden in hun leger uit te voeren.

Tijdens de Nigeriaanse strijd tegen de terroristengroep Boko Haram, die al sinds 2009 gestreden wordt, zouden meer dan 20 000 mensen ‘op arbitraire wijze’ door het leger gearresteerd zijn. Dat zegt Amnesty International in zijn rapport ‘Stars on their shoulders. Blood on their hands’. Onder de gearresteerden bevinden zich kinderen van amper negen jaar. Sinds 2011 zouden minstens 7000 gevangenen het leven gelaten hebben door de erbarmelijke levensomstandigheden, nog eens 1200 personen zouden ‘buitengerechtelijk geëxecuteerd’ zijn.

Amnesty zegt dat gearresteerden nooit een proces kregen en de meesten onder hen gemarteld werden. Dodelijke ontsmettingschemicaliën zouden gebruikt worden in overvolle cellen, gevangenen zouden verhongeren en er wordt gesproken over massale schietpartijen en verstikking.

Camerabeelden

Volgens Amnesty werden veel onschuldige slachtoffers gezien als leden van Boko Haram. Hun rapport werd begeleid door een video waarop beelden van massa-arrestaties, intimidaties en moorden te zien zijn. Een ex-gevangene doet zijn verhaal voor de camera: ‘Als je stil was in de cel, kon je herhaaldelijk iemand horen schreeuwen ‘Alsjeblieft, laat me leven’ gevolgd door geweerschoten. In onze cel wachtten we tot het onze beurt was.’ Op de opname hoor je een Nigeriaan zeggen: ‘Doe geen moeite om te controleren of de gevangenen wel van Boko Haram zijn.’

In het rapport van 133 pagina’s worden verschillende leidinggevenden met de vinger gewezen. De mensenrechtenorganisatie baseert haar conclusies op jarenlang onderzoek, gelekte rapporten en meer dan 412 interviews met slachtoffers, ooggetuigen en ex-leden van het leger. Zo bevestigden verschillende ziekenhuisverantwoordelijken in Maiduguri twee jaar geleden al dat de Nigeriaanse militairen dagelijks tientallen verminkte lichamen dumpten.

De regering van het Afrikaanse land heeft haar leger jarenlang beschermd en minimaliseerde de schendingen van mensenrechten door militairen. De nieuwe president Muhammadu Buhari, die sinds vorige week aan de macht is, belooft dat hij niet zoals zijn voorganger zijn ogen zal toeknijpen. Volgens het Nigeriaanse leger wil Amnesty International de militairen chanteren met zijn rapport. (MD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content