“Amerikanen moeten tot 2020 in Irak blijven”

De chef van het Iraakse leger, generaal Babaker Zebari, vindt een totale terugtrekking van de Amerikaanse troepen tegen eind 2011 voorbarig.

De chef van het Iraakse leger, generaal Babaker Zebari, vindt een totale terugtrekking van de Amerikaanse troepen tegen eind 2011 voorbarig. Hij waarschuwt dat Irak pas ten vroegste tegen 2020 in staat zal zijn om de controle over te nemen.

Zebari zei dat op een conferentie op het Iraakse ministerie van Defensie in Bagdad.

“Momenteel verloopt de terugtrekking goed omdat de Amerikanen hier nog zijn, maar het probleem zal zich na 2011 stellen”, zei hij. “Ze moeten blijven tot het Iraakse leger helemaal klaar is, in 2020”.

Akkoord

Het Amerikaans leger heeft momenteel nog 64.000 manschappen in Irak. Eind augustus beëindigt hun gevechtsopdracht ‘Iraqi Freedom’, en start operatie ‘New Dawn’.

De 50.000 soldaten die na augustus blijven, onder andere om de Iraakse troepen op te leiden, zullen tegen eind 2011 het land verlaten. Dat is zo afgesproken in een akkoord dat de VS en Irak in 2008 sloten.

Behouden

Washington lijkt weinig rekening te houden met de uitlatingen van Zebari. Het Witte Huis bevestigde woensdag dat de geplande kalender voor de terugtrekking behouden blijft.

Vorige week zei ook Tariq Aziz, die minister was onder het regime van Saddam Hoessein, dat de Amerikanen met een totale terugtrekking Irak aan de wolven laten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content