Amerikaanse ex-ambassadeur veroordeeld tot 15 jaar cel voor spionage voor Cuba

(Archiefbeeld) De Boliviaanse president Hugo Banzer schudt handen met Victor Manuel Rocha (rechts), de toen nieuwe ambassadeur van de VS in Bolivia, tijdens een ceremonie in het regeringspaleis in La Paz, 3 augustus 2000.
© REUTERS

Een voormalige Amerikaanse ambassadeur is vrijdag door een federale rechtbank in Miami veroordeeld tot vijftien jaar gevangenisstraf en een boete van 500.000 dollar (ruim 469.000 euro). Hij had toegegeven meer dan veertig jaar voor Cuba, de historische vijand van Washington, te hebben gespioneerd.

De 73-jarige Victor Manuel Rocha werd in december gearresteerd in een zaak die de Amerikaanse minister van Justitie Merrick Garland “een van de grootste en langdurigste infiltraties van een buitenlandse agent in de Amerikaanse samenleving” noemde. In februari pleitte hij onschuldig te zijn, maar later sloot hij een deal met de federale aanklagers. De rechter vertelde Rocha dat ze hem “de maximale straf zou opleggen die de wet toestond”.

Rocha was onder andere ambassadeur in Bolivia van 2000 tot 2002, en lid van de Nationale Veiligheidsraad van 1994 tot 1995. De voormalige diplomaat “zocht en verkreeg postjes binnen het Amerikaanse staatsapparaat die hem toegang verschaften tot niet-openbare informatie en hem de mogelijkheid gaven om invloed uit te oefenen op het buitenlandse beleid van de Verenigde Staten”, aldus nog minister Garland.

Rocha, die geboren is in Colombia en nadien genaturaliseerd werd in de Verenigde Staten, begon volgens de Amerikaanse aanklacht in 1981 voor de inlichtingendienst van de communistische regering van Cuba te werken. Hij zou zijn spionagewerk voor Cuba ook lang nadat hij na dertig jaar dienst het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken had verlaten, hebben verdergezet.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content