‘Allerarmsten moeten centraal staan in nieuwe ontwikkelingsdoelstellingen’

Kigali, Rwanda © Kigali, Rwanda

‘De allerarmste landen moeten centraal staan bij de opvolger van de milllenniumdoelstellingen, de zogenaamde Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s)’, stelt de ngo ONE.

Bij de beslissing over de nieuwe ontwikkelingsdoelstellingen, de zogenaamde Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s) die in september bekendgemaakt worden, moeten de allerarmsten centraal staan. Dat zegt ONE Campaign, een internationale ngo die in Brussel haar datarapport voorstelde waarin het de beleidsmakers daartoe vijf aanbevelingen doet.

Een ervan is dat de norm voor ontwikkelingssamenwerking op 0,7 procent van het bnp gelegd wordt, en dat de helft daarvan naar de minst ontwikkelde landen moet gaan. ONE wijst erop dat een gepaste financiering noodzakelijk is om die nieuwe doelstellingen te doen slagen.

‘2015 kan cruciaal zijn’

Een nieuw financieringsplan moet gezondheidszorg en onderwijs voor iedereen mogelijk maken, cruciaal om de strijd tegen extreme armoede te doen slagen. De toegang tot deze en andere basisdiensten is een andere aanbeveling van de ngo.

De klemtoon moet daarom verlegd worden naar hulp aan de minst ontwikkelde landen. De ontwikkelingshulp aan die minst ontwikkelde landen blijft verder dalen, blijkt uit het rapport. ‘Hoewel in deze landen alsmaar meer mensen wonen die moeten rondkomen met minder dan 1,25 dollar per dag, kregen die landen in 2014 minder dan een derde van de hulp’, aldus Eloise Todd, beleidsdirecteur bij ONE. ‘2015 kan cruciaal worden voor kwetsbaarste mensen. Nieuwe doelstellingen zullen weinig waard zijn als internationale leiders daar geen ambitieus financieringsplan tegenoverstellen.’

‘Verder kijken dan laaghangend fruit’

De ngo beklemtoont dat voor hulp verder gekeken moet worden dan het ‘laaghangende fruit’ dat makkelijk bereikt kan worden. ‘Het geld moet geraken daar waar het het meest nodig is’, zegt Todd. Daarvoor is ook een ‘datarevolutie’ nodig. ‘Door meer en beter gebruik te maken van data, kunnen we zicht krijgen op de armoede die we willen bestrijden’, meent Todd.

Daarnaast bepleit de ngo inclusieve groei en een toename aan binnenlandse inkomsten, door onder meer het invoeren van eerlijke belastingen en corruptiebestrijding.

Addis Abeba

Alexander De Croo
Alexander De Croo © BELGA

Minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo (Open VLD), die de presentatie bijwoonde, zei dat de boodschap die hij dinsdagnamiddag zal geven op de Europese raad van ministers van Ontwikkelingssamenwerking, gelijkaardig zal zijn aan die van ONE Campaign. Die ministerraad beslist over het onderhandelingsmandaat van de EU voor de VN-top over de financiering van de post-2015 ontwikkelingsagenda, midden juli in Addis Abeba. Over de SGD’s wordt pas eind september beslist, maar het slagen van die top hangt mee af van de top in Addis Abeba.

‘Tegenover ’s werelds armsten hebben we de verantwoordelijkheid om het werk dat gestart is met de Millenniumdoelstellingen af te ronden’, zei De Croo. ‘We moeten (op de ministerraad ) de kans grijpen om te voldoen aan deze verantwoordelijkheid.’ De minister herhaalde het Belgische pleidooi dat de helft van de officiële ontwikkelingshulp (ODA) naar de minst ontwikkelde landen moet gaan.

0,45 in plaats van 0,7 procent van bnp

In 2014 ging 42 procent van de Belgische ODA naar die landen, maar De Croo wil dat percentage de komende jaren opdrijven tot minstens 50 procent. ‘Ook andere landen kunnen dat doel relatief makkelijk halen’, meent de minister. ‘De norm van 0,7 procent is in de huidige context moeilijker, en wordt een project van langere adem.’ Het Belgische ontwikkelingsbudget bedroeg in 2014 ongeveer 0,45 procent van het bnp.

ONE is een internationale organisatie met zes miljoen leden. U2-zanger Bono was betrokken bij de oprichting, in 2004, van de organisatie. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content