Algerijnse terreurgroep dreigt Fransman binnen 24 uur te executeren

Een still uit de video van de Algerijnse terreurbeweging Jund al-Khilifa met de Franse toerist, Herve Pierre Gourdel. © AFP

Een aan de Islamitische Staat (IS) gelinkte Algerijnse terreurbeweging heeft een Fransman ontvoerd en dreigt hem te executeren als Frankrijk de aanvallen tegen IS in Irak niet binnen 24 uur stopt. Enkele uren later riep IS op om burgers uit de internationale coalitie tegen de beweging te doden.

Een met de jihadisten van de Islamitische Staat (IS) gelieerde groep heeft in een video de ontvoering van een Fransman in Algerije opgeëist en heeft ermee gedreigd hem te executeren indien Frankrijk zijn luchtaanvallen tegen de Islamitische Staat in Irak niet binnen de 24 uur stopt.

De jihadistische Algerijnse groep Jund al-Khilafa (Soldaten van het Kalifaat) toont de Fransman, Hervé Pierre Gourdel, die aan president François Hollande vraagt hem uit deze situatie te halen.

De Franse minister van Buitenlandse Zaken, Laurent Fabius, bevestigde ontvoering en identiteit, en noemde de toestand “extreem kritiek”. “De bedreigingen zijn uiterst serieus en getuigen van de extreme wreedheid van groepen als deze”, zei hij, vanuit New York waar hij de algemene vergadering van de VN bijwoont. “We proberen het uiterste te doen om gegijzelden te vrij te krijgen.” Er is daarover voortdurend contact met de Algerijnse autoriteiten, preciseerde hij. “Maar een terreurgroep kan niet de positie van Frankrijk bepalen. De bedreigingen van een terreurgroep zullen ons geen millimeter doen terugplooien.”

IS vraagt burgers coalitie te doden

De 55-jarige Fransman zou in bergachtig gebied bij Tizi Ouzou op zowat 110 kilometer ten oosten van de hoofdstad Algiers zijn ontvoerd, toen hij daar, volgens het persagentschap AP, samen met twee vrienden een trektocht deed. In die regio zijn zowel islamisten van al-Qaeda als criminele bendes actief.

Jund al-Khilafa heeft volgens de Franse krant Le Monde enkele dagen geleden zijn banden met Al-Qaeda verbroken en heeft zich onmiddellijk aangesloten bij IS.

De ontvoering vond plaats enkele uren voordat IS opriep om mensen te doden uit landen die meedoen aan de strijd tegen IS in Irak. Frankrijk is een van die landen.

(Belga/WB/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content