Alexandria Ocasio-Cortez, rijzende ster van de Democraten: ‘Ze heeft zelf nog studieschuld uitstaan’

Alexandria Ocasio-Cortez. 'Ze is authentiek, zo eenvoudig is het.' © Reuters
Peter Casteels

Wie is Alexandria Ocasio-Cortez? De coming lady van de Amerikaanse Democraten is jong, complexloos, én socialistisch.

Alexandria Ocasio-Cortez is overal. Een jaar geleden werkte ze nog in een bar om haar familie te helpen onderhouden, vandaag – nog maar 29 jaar – zit ze in het Amerikaanse parlement en noemt de Financial Times haar al na Donald Trump de meest invloedrijke politicus in Washington. De SP.A haalde vorige week haar campagneleidster Virginia Ramos Rios naar Antwerpen, om haar te vragen hoe Ocasio-Cortez daar in hemelsnaam in is geslaagd.

Ramos Rios: ‘Ze is authentiek, zo eenvoudig is het. Iedereen vraagt ons wie haar Twitter- en Instagramberichten schrijft. Maar dat doet ze allemaal zelf. Tijdens de campagne deden wij soms wel enkele suggesties voor haar, maar we weten niet eens of ze die zelfs maar bekeek. Haar levensverhaal is ook ontzettend belangrijk. Het was voor haar soms niet makkelijk om te praten over haar verleden, maar dat is nu eenmaal wie ze is. Zij heeft niet van horen zeggen dat veel mensen het moeilijk hebben om hun hypotheek terug te betalen. Ze wéét dat, ze heeft zelf nog studieschuld uitstaan die ze moet terugbetalen.’

Iedereen vraagt ons wie haar Twitter- en Instagramberichten schrijft. Maar dat doet ze allemaal zelf.

Virginia Ramos Rios, campagneleidster

Moet een politicus vandaag een outsider zijn om populair te worden?

Virginia ramos Rios: Kiezers die vandaag de politiek volgen, zien in Washington vooral politici die compromissen sluiten met de grootverdieners. Zij zijn er niet voor de mensen die hen het hardst nodig hebben. De insiders maken dus in ieder geval geen al te beste indruk.

Hebben jullie veel geleerd van Donald Trump? Ocasio-Cortez lijkt op ongeveer dezelfde manier media-aandacht te trekken.

Ramos Rios: Wij hebben nooit veel aandacht besteed aan wat Trump zei of deed. Mensen willen weten waar politici voor staan, wat ze willen realiseren, en niet wat ze denken van de tweets van Trump. Natuurlijk, net als de president heeft Alexandria begrepen dat je kiezers moet aanspreken op een emotioneel niveau. Het grote verschil is dat zij dat doet om de samenleving te veranderen, Trump doet dat om zijn eigen ego te voeden.

Bent u niet bang dat haar socialistische ideeën toch te radicaal zullen zijn voor de Amerikanen?

Ramos Rios: Absoluut niet. Wat we in het verleden keer op keer hebben gezien, is dat mensen niet radicaal genoeg durfden te zijn. Ze spelen op veilig. Je moet de conversatie niet beginnen met iets wat al lijkt op een compromis, je moet hoog inzetten en beginnen over iets wat je hoogstwaarschijnlijk niet helemaal zult kunnen realiseren.

De Green New Deal die ze deze maand voorstelde, heeft voorlopig niet eens een meerderheid in haar eigen partij.

Ramos Rios: Maar er gaat verbluffend veel aandacht naartoe. Dankzij haar wordt er gesproken over onderwerpen die sinds de jaren zestig of zeventig taboe waren in de VS. Denk maar aan een verhoging van de personenbelasting tot zeventig procent voor de allerrijksten.

Alexandria Ocasio-Cortez is te jong om presidentskandidaat te worden, daarvoor moet iemand minstens 35 jaar oud zijn. Anders zouden alle journalisten u ernaar vragen.

Ramos Rios: De laatste keer dat ik iemand haar ernaar hoorde vragen, lachte ze de vraag niet meer weg. Maar misschien was ze die vraag gewoon beu gehoord, dat kan ook. (lacht)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content