Al-Sisi roept op tot internationale militaire interventie in Libië

Abdel Fattah al-Sisi © Reporters

De onthoofding van 21 koptische christenen heeft de Egyptische president Abdel Fattah al-Sisi tot actie aangezet. Na luchtaanvallen te hebben uitgevoerd in Libië, roept hij de VN op tot een internationale militaire interventie in het land.

De Egyptische president Abdel Fattah al-Sisi dringt er bij de VN-Veiligheidsraad op aan een resolutie aan te nemen die een internationale militaire interventie in Libië mogelijk moet maken.

‘Er is geen andere optie. Er wel rekening mee houdend dat het Libische volk akkoord moet gaan met een interventie om de veiligheid en stabiliteit in het land te herstellen’, verklaarde Sisi in een interview op de Franse radiozender Europe 1.

Vruchtbare bodem voor IS

De president riep al eerder op tot een globale interventie in Libië. Het land wordt verscheurd door conflict sinds de omverwerping van de dictatuur van Moammar Kadhafi in 2011. Toen werd de opstand gesteund door de NAVO.

In Libië bestaan momenteel twee rivaliserende overheden en parlementen. Machtige milities strijden er voor de controle over belangrijke steden en olierijkdommen. De chaos heeft in Libië een vruchtbare bodem gecreëerd voor de terreurbeweging Islamitische Staat (IS) die reeds in het Midden-Oosten in opmars is. Dat bericht AFP.

Egypte startte zelf al luchtaanvallen tegen IS-stellingen in de Libische stad Derna, slechts enkele uren nadat de soennitische extremisten een video publiceerden waarin 21 Egyptische koptische christenen onthoofd worden.

Politiek akkoord

De Europese Unie reageerde volgens Agence France-Presse, dat het geen rol voor het blok zag in een militaire interventie. Wel zou het overleggen over een gezamenlijke actie met de Verenigde Staten en Egypte.

‘Wat we vandaag in Libië zien, is een dubbele dreiging. Aan de ene kant zien we hoe een land uiteenvalt, aan de andere kant een land waar Da’ash (de Arabische benaming voor IS) de controle overneemt en infiltreert’, meende de vertegenwoordiger van de EU voor Buitenlandse Zaken, Federica Mogherini.

De Afrikaanse Unie houdt dan weer vol, dat de enige oplossing voor Libië in een politiek akkoord besloten ligt. (WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content