Bij zonsopgang zijn gemaskerde gewapende mannen een Keniaanse universiteit in Garissa bij de grens met Somalië binnengevallen. In de in rook gehulde slaapzaal waren geweerschoten en explosies te horen, zo bericht Al Jazeera.

Er zou nog steeds een gijzeling aan de gang zijn. De aanvallers hebben volgens Belga de controle over residentiële gebouwen van de universiteit, waar enkele honderden studenten verblijven.

Slaapzaal

Politie bevestigde aan de nieuwssite dat twee wachters gedood werden. Zij werden aan de ingang van de universiteit - die ze bewaakten - doodgeschoten waarop de militanten zich een weg naar het hostel baanden.

Enkele studenten die konden ontsnappen - het zou over een vijftigtal gaan -, getuigen tegenover Al Jazeera dat vijf mannen de zaal aanvielen terwijl ze aan het slapen waren. De Britse omroep BBC bericht dan weer dat de mannen zouden hebben toegeslagen tijdens het ochtendgebed in de moskee van de universiteit.

Dodelijke slachtoffers?

Behalve de twee gedode wachters, zouden er minstens 30 gewonden zijn gevallen . De politie kon echter niet aan Al Jazeera bevestigen of er nog dodelijke slachtoffers onder de studenten vielen. Volgens de Keniaanse krant The Standard vielen er acht doden. De zone is ondertussen volledig afgesloten door veiligheidsdiensten en wordt streng bewaakt.

'Het leger en politie zijn ter plaatse, maar hun reactie was erg traag', getuigt freelance-reporter Alinoor Moulid ter plaatse aan Al Jazeera.

Al-Shabaab

De Somalische terreurmilitie al-Shabaab eiste de aanslag inmiddels op, zo weet Belga. Een hooggeplaatste woordvoerder van de groep zei aan DPA dat het om 'een heilige operatie' ging, een andere woordvoerder zei aan AFP dat het hun missie is 'te doden wie tegen al-Shabaab' is.

Terreuraanslagen door al-Shabaab-militanten uit het naburige Somalië zijn niet vreemd: Kenia werd de laatste jaren geregeld het doelwit, sinds het land in 2011 troepen naar Somalië stuurde om er de groepering te helpen bestrijden.

Omdat Garissa - zo'n 380 kilometer van de hoofdstad Nairobi, in het noordoosten van het land - zich vlak bij de grens met Somalië bevindt, is het volgens BBC-correspondent in de hoofdstad Anne Soy een gemakkelijk doelwit voor al-Shabaab. De stad telt bovendien heel wat Keniaanse Somaliërs.

Westgate

De dodelijkste aanslag door de terreurbeweging in Kenia was die tegen het Westgate-winkelcentrum in Nairobi in september 2013 waarbij 67 mensen om het leven kwamen.

Al-Shabaab wordt zowel door de Verenigde Staten als het Verenigd Koninkrijk als terroristische organisatie bestempeld. De beweging wil een islamitische staat oprichten in Somalië.

Bij zonsopgang zijn gemaskerde gewapende mannen een Keniaanse universiteit in Garissa bij de grens met Somalië binnengevallen. In de in rook gehulde slaapzaal waren geweerschoten en explosies te horen, zo bericht Al Jazeera. Er zou nog steeds een gijzeling aan de gang zijn. De aanvallers hebben volgens Belga de controle over residentiële gebouwen van de universiteit, waar enkele honderden studenten verblijven.Politie bevestigde aan de nieuwssite dat twee wachters gedood werden. Zij werden aan de ingang van de universiteit - die ze bewaakten - doodgeschoten waarop de militanten zich een weg naar het hostel baanden.Enkele studenten die konden ontsnappen - het zou over een vijftigtal gaan -, getuigen tegenover Al Jazeera dat vijf mannen de zaal aanvielen terwijl ze aan het slapen waren. De Britse omroep BBC bericht dan weer dat de mannen zouden hebben toegeslagen tijdens het ochtendgebed in de moskee van de universiteit.Behalve de twee gedode wachters, zouden er minstens 30 gewonden zijn gevallen . De politie kon echter niet aan Al Jazeera bevestigen of er nog dodelijke slachtoffers onder de studenten vielen. Volgens de Keniaanse krant The Standard vielen er acht doden. De zone is ondertussen volledig afgesloten door veiligheidsdiensten en wordt streng bewaakt. 'Het leger en politie zijn ter plaatse, maar hun reactie was erg traag', getuigt freelance-reporter Alinoor Moulid ter plaatse aan Al Jazeera.De Somalische terreurmilitie al-Shabaab eiste de aanslag inmiddels op, zo weet Belga. Een hooggeplaatste woordvoerder van de groep zei aan DPA dat het om 'een heilige operatie' ging, een andere woordvoerder zei aan AFP dat het hun missie is 'te doden wie tegen al-Shabaab' is.Terreuraanslagen door al-Shabaab-militanten uit het naburige Somalië zijn niet vreemd: Kenia werd de laatste jaren geregeld het doelwit, sinds het land in 2011 troepen naar Somalië stuurde om er de groepering te helpen bestrijden.Omdat Garissa - zo'n 380 kilometer van de hoofdstad Nairobi, in het noordoosten van het land - zich vlak bij de grens met Somalië bevindt, is het volgens BBC-correspondent in de hoofdstad Anne Soy een gemakkelijk doelwit voor al-Shabaab. De stad telt bovendien heel wat Keniaanse Somaliërs.De dodelijkste aanslag door de terreurbeweging in Kenia was die tegen het Westgate-winkelcentrum in Nairobi in september 2013 waarbij 67 mensen om het leven kwamen.Al-Shabaab wordt zowel door de Verenigde Staten als het Verenigd Koninkrijk als terroristische organisatie bestempeld. De beweging wil een islamitische staat oprichten in Somalië.