Al-Qaeda wil terugvechten tegen drones

Droens: niet zo veilig als gedacht. © Reuters
Tom Vandyck
Tom Vandyck Tot 2014 correspondent in de VS voor Knack.be

Al-Qaeda heeft ingenieurs aan de slag gezet om verdedigingsmethodes tegen Amerikaanse drones te ontwikkelen. Dat blijkt uit documenten die gelekt werden door NSA-klokkenluider Edward Snowden.

Tot nog toe wijst niets erop dat Al-Qaeda er ooit in geslaagd is om een Amerikaanse drone neer te halen, maar de terreurgroep werkt wel aan methodes om dat mogelijk te maken. Daarvoor rekruteert ze gespecialiseerde technici.

Dat staat in een geheim Amerikaans document genaamd ‘Threats to Unmanned Aerial vehicles’, dat doorgespeeld werd aan de krant The Washington Post door Edward Snowden, de voortvluchtige ex-medewerker van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA.

Stoorzenders

Sinds VS-president Barack Obama het gebruik van onbemande vliegtuigen in de strijd tegen het terrorisme gevoelig opgedreven heeft, heeft Al-Qaeda serieuze klappen gekregen. Tientallen kaderleden van de terreurorganisatie werden door onzichtbare drones geëlimineerd. De anderen zien hun bewegingsvrijheid aanzienlijk beperkt.

Al-Qaeda wil zich dus verdedigen tegen de drones, blijkt uit blijkt uit informatie die de Amerikaanse inlichtingendiensten sinds 2006 verzamelden. De Amerikanen kwam te weten dat Al-Qaeda al in 2010 een handleiding verspreidde over tactieken tegen drones.

Uit afgetapte communicaties tussen Al-Qaeda-kopstukken leerden ze dat de terroristen werken aan stoorzenders om de gps- en infrarood-apparatuur onklaar te makend die drones gebruiken om te navigeren en hun doelwitten te vinden. Er zou ook geëxperimenteerd worden met ballons en modelvliegtuigjes.

De Amerikanen zijn zich er volgens de Washington Post bewust van dat hun drones kwetsbaar zijn. Zo zouden ze verblind kunnen worden met lasers. Speciale akoestisch apparatuur zou kunnen ingezet worden om ze van ver op te sporen.

Gespecialiseerd personeel

Al-Qaeda is dan ook op zoek naar gespecialiseerde technici en ingenieurs. Atiyah Abd al-Rahman, een van de operationele topmannen van Al-Qaeda, zou een jihadi-website in 2010 verteld hebben dat de organisatie geen ‘gewone strijders’ meer nodig heeft, maar ‘gespecialiseerd personeel’.

Dat een effectieve verdediging tegen drones mogelijk is, bewees een team van de University of Texas vorig jaar. Dat slaagde erin om de controle over een drone over te nemen door de gps-apparatuur in het toestel te misleiden met een zender op de grond.

Partner Content