Al-Qaeda roept op tot jihad in Egypte

© Reuters

Voor het eerst heeft de radicaal-islamitische terreurgroepering gereageerd op de volksprotesten in Egypte.

Voor het eerst heeft ook terreurgroepering Al-Qaeda gereageerd op de volksprotesten in Egypte. De Islamitische Staat Irak, de Iraakse tak van Al-Qaeda, roept de betogers op tot de heilige oorlog en het oprichten van een regering gebaseerd op de islamitische wet sharia.

Dat meldt Site, het Amerikaanse centrum dat radicale islamitische websites in de gaten houdt. Volgens het centrum werd dinsdag een bericht van de Islamitische Staat Irak (ISI) geplaatst op forums van jihadi’s.

Revolutie

Vorige week riep ook de Iraanse geestelijke leider ayatollah Ali Khamenei de Egyptische bevolking op om door te gaan met zijn revolte totdat in Caïro “een regime van het volk, gefundeerd op godsdienst” komt.

Teheran ziet in de opstanden in Tunesië en Egypte een herhaling van de islamitische revolutie in Iran.

Doden

In Caïro gaat het massaprotest tegen president Hosni Mubarak onverminderd voort. Op het centrale Tahrirplein zijn woensdagochtend weer duizenden mensen bijeen. Sinds dinsdag staan er ook honderden betogers voor het parlementsgebouw.

Ook elders in het land blijven betogers het aftreden van Mubarak eisen. Bij confrontaties tussen politie en manifestanten in de zuidelijke stad El Khargo kwamen minstens drie betogers om het leven en vielen tientallen gewonden, meldt AFP. De woedende massa reageerde door zeven overheidsgebouwen in brand te steken. De onrust in Egypte heeft al aan meer dan 300 mensen het leven gekost.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content