Al-Qaeda eist ‘invasie van Parijs’ nogmaals op

© AFP

Al-Qaeda op het Arabisch Schiereiland heeft in een rapport nogmaals de aanslag op Charlie Hebdo opgeëist. Naar de operatie werd verwezen als ‘de invasie van Parijs’. In Jemen voerden ze het afgelopen trimester 204 acties uit.

Al-Qaeda op het Arabisch Schiereiland (Aqap) heeft een trimestrieel rapport gepubliceerd waarin de verschillende operaties van de terreurbeweging worden opgesomd. Daarbij bevestigt de groep 204 operaties te hebben uitgevoerd in Jemen en een aanslag in Frankrijk tegen het satirisch weekblad Charlie Hebdo. Dat heeft het Amerikaans centrum dat toezicht houdt op islamistische websites (SITE) gemeld.

‘Invasie van Parijs’

Het rapport werd over de periode tussen 25 oktober en 20 januari vrijgegeven. Naast de operaties in elf provincies in Jemen was er sprake van ‘de invasie van Parijs’. Daarmee werd verwezen naar de aanslag op 7 januari door de broers Kouachi op de redactie van Charlie Hebdo. Een week later eiste de tak van Al-Qaeda in Jemen de aanslag, die aan twaalf mensen het leven kostte, op.

Meest gevaarlijke tak

Washington beschouwt Aqap als de meest actieve en gevaarlijke tak van Al-Qaeda. Het merendeel van de aanslagen door de soennitische jihadisten is gericht op Jemenitische veiligheidsdiensten. Maar, recenter, focust de groep zich op de sjiitische Houthi-milities die de hoofdstad Sanaa sinds september in handen hebben. (Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content