Al Gore op bezoek bij Donald Trump voor discussie over klimaat: ‘Extreem interessant’

Al Gore verlaat Trump Tower © REUTERS
Rudi Rotthier
Rudi Rotthier Knack-correspondent in de Verenigde Staten

Gewezen Democratische presidentskandidaat en milieuactivist Al Gore ging op bezoek bij Donald Trump en diens dochter Ivanka voor een discussie over milieuproblemen. Naderhand sprak Gore van een “extreem interessante conversatie”.

Kort na zijn kiesoverwinning stelde Donald Trump dat hij ‘open’ stond inzake milieu. Eerder had hij klimaatopwarming ‘bedrog’ genoemd en een complot van de Chinezen, maar in een gesprek met The New York Times na de kieszege verklaarde hij dat er wellicht enige relatie was tussen menselijk gedrag en de opwarming van de aarde.

In het kader van zijn ‘open’ mening ging Al Gore, intussen een autoriteit inzake milieuproblemen, en in 2000 presidentskandidaat van de Democraten, op bezoek bij Donald Trump, die vergezeld werd van dochter Ivanka Trump. Gore won voor zijn milieuwerk een Nobelprijs voor de Vrede.

Volgens de Washington Post was het Ivanka die de ontmoeting had opgezet. Oorspronkelijk zou zij alleen met Gore spreken, maar kort na diens aankomst nam ook de komende president deel aan de discussie, blijkbaar op aansturen van zijn dochter. Nog altijd volgens The Washington Post oefent Ivanka druk uit op haar vader zodat die “enkele standpunten van de Democraten” in zake milieu zou overnemen. De drie zaten uiteindelijk zo’n 90 minuten samen.

Via Ivanka passeren

Gore was in ieder geval niet ontevreden over het gesprek, zei hij naderhand in een korte verklaring aan Trump Tower.

“Ik had een uitvoerige en heel productieve ontmoeting met de president-elect. Het was een oprechte zoektocht naar gemeenschappelijke standpunten. Ik had voordien een bijeenkomst met Ivanka Trump. Het gros van de tijd was met president-elect, Donald Trump. Ik vond het een extreem interessante conservatie, die zal voortgezet worden”.

Het is onduidelijk wie hier wie probeert te manipuleren, als iemand dat al doet.

Zowat alle milieuactivisten en milieuwetenschappers kozen tijdens de verkiezingscampagne de kant van Hillary Clinton, maar sommigen zien kans om via Ivanka Trump en haar echtgenoot Jared Kushner toch nog enige invloed op Donald Trump uit te oefenen. Ivanka wil zich volgens sommige media profileren als het sociale geweten van haar vader, en wellicht ook het milieugeweten.

Ze zal wellicht geen officiële rol spelen in diens regering, maar als favoriete dochter heeft ze toegang en invloed.

Eerder overhandigde acteur (en milieuactivist) Leonardo DiCaprio haar persoonlijk een exemplaar van zijn documentaire over klimaatsverandering, Before the Flood. Ook DiCaprio voerde eerder campagne voor Hillary Clinton.

Het kan natuurlijk ook dat Trump via zijn dochter de milieugroepen sust.

Partner Content