Afzettingsprocedure tegen Dilma Rousseff stopgezet

Dilma Rousseff © REUTERS

Tot ieders verbazing annuleerde de voorzitter van het Braziliaanse ‘Lagerhuis’, Waldir Maranhao, maandag het besluit van het parlement van 17 april om een afzettingsprocedure op te starten tegen presidente Dilma Rousseff.

Kort voor de dreigende schorsing van de Braziliaanse presidente Dilma Rousseff is de afzettingsprocedure tegen haar voorlopig stopgezet. Dat maakt het politiek kluwen in Brazilië nog wat ingewikkelder.

Deze week nog gingen de senatoren zich uitspreken over een impeachment van de socialistische staatsleider. Volgens Maranhao is de stemming van 17 april een “voor-oordeel” (van schuld) tegenover Rousseff en schendt dat besluit het recht van de presidente op een volledig verweer tegenover de aantijgingen.

De afgevaardigden hadden drie weken geleden met een tweederdemeerderheid beslist dat de afzettingsprocedure moest overgedragen worden aan de Senaat. Het Hogerhuis wilde woensdag over de schorsing van de presidente voor 180 dagen stemmen. In die periode zouden dan de beschuldigingen tegen Rousseff in de Senaat juridisch onderzocht worden. Vicepresident Michel Temer (75) zou haar aan het hoofd van de staat opvolgen. Temer is de voorzitter van de partij van de Democratische Beweging (PMDB), die uit de regering is gestapt.

Panama Papers

Bij de beschuldigingen tegen Rousseff gaat het vooral over boekhoudkundig gesjoemel in de begroting. Maranhão besliste dat de stemming in de Kamer overgedaan moest worden. Hij heeft het voorzitterschap van de Kamer overgenomen, nadat het hooggerechtshof donderdag parlementsvoorzitter Eduardo Cunha had geschorst.

Cunha zou zijn functie misbruikt hebben om onderzoek naar corruptie tegen hem te belemmeren. Zijn naam viel herhaaldelijk in de Panama Papers. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content