AfD en Pegida plannen gezamenlijke demonstratie in Chemnitz

Jörg Meuthen van AfD © Belga Image

De extreemrechtse partij Alternative für Deutschland (AfD) en de anti-islambeweging Pegida willen na de dood van een 35-jarige Duitser in Chemnitz gezamenlijk demonstreren.

Zaterdag willen ze vanaf 17 uur in een stille optocht door de Oost-Duitse stad trekken om ‘samen Daniel H. en alle slachtoffers van de gedwongen multiculturalisering van Duitsland te herdenken’, klinkt het in een oproep op de Facebookpagina van de AfD Saksen.

De oproep is ondertekend door de regionale AfD-voorzitters Jörg Urban (Saksen), Björn Höcke (Thüringen) en Andreas Kalbitz (Brandenburg). Ze worden alle drie op de demonstratie verwacht.

AfD Sachsenhttps://www.facebook.com/AfD.Sachsen/https://www.facebook.comFacebook1

Liebe Landsleute, liebe Bürger und Bewohner unseres Landes, liebe Chemnitzer,
was empfinden wir, wenn wir hören, daß ein…

Geplaatst door AfD Sachsen op Dinsdag 28 augustus 2018

rich1.0https://www.facebook.com/AfD.Sachsen/posts/1669057699890074552

Eerder had federaal AfD-voorzitter Jörg Meuthen gezegd dat de AfD geen xenofobe gemoederen in Chemnitz wil aanwakkeren. ‘We gieten geen olie op het vuur, maar er is een sombere stemming in het land die maar al te gegrond is’, zei hij woensdag in het radioprogramma SWR Aktuell.

Daniel H. werd zondag in het stadscentrum van Chemnitz door messteken gedood. Een Irakees en een Syriër, beiden twintigers, zitten in voorlopige hechtenis op verdenking van doodslag.

Zondag en maandag kwamen al extreemrechtse betogers en linkse tegenbetogers op straat, en dat leidde tot verhitte taferelen, waarbij gewonden vielen.

Opkomst

De pas in 2013 opgerichte AfD is de derde grootste partij in het federaal parlement. In Saksen werd ze bij de algemene verkiezingen van 2017 zelfs de grootste partij.

De beweging Pegida (‘Patriotische Europäer gegen die Islamisierung des Abendlandes’) ontstond in 2014 in de Saksische hoofdstad Dresden.

In maart van dit jaar besloot het AfD-partijcongres dat partijleden mochten deelnemen aan manifestaties van Pegida.

Partner Content