Advocaat: Geen eerlijk proces voor Assange in Zweden

© EPA

Julian Assange is maandag voor de rechter in Londen verschenen. Die moet bepalen of Assange aan Zweden wordt uitgeleverd. De uitspraak wordt dinsdag verwacht.

Julian Assange, de man achter klokkenluidersite WikiLeaks, is maandag voor de rechter in Londen verschenen. Die moet bepalen of Assange aan Zweden wordt uitgeleverd. De uitspraak wordt dinsdag verwacht.

Omdat Assange in de pers werd verguisd en omdat verkrachtingszaken in Zweden achter gesloten deuren plaatsvinden, loopt hij volgens zijn advocaat het risico geen eerlijk proces te krijgen in Zweden.

Verkrachting

Assange wordt door de Zweedse justitie verdacht van dwang, aanranding en verkrachting van twee vrouwen in augustus 2010. Hij ontkent de beschuldigingen.

De 39-jarige Australiër werd op 7 december opgepakt in Groot-Brittannië. Hij bracht negen dagen door in een cel en werd daarna onder strikte voorwaarden vrijgelaten.

Doodstraf

Als Assange wordt uitgeleverd aan Zweden, bestaat volgens zijn advocaat ook de kans dat dit land hem uitlevert aan de Verenigde Staten. Daar kan hij in het detentiekamp Guantanamo Bay belanden of zelfs ter woord worden veroordeeld, aldus Geoffrey Robertson.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content