Adjunct Kevin McCarthy wil John Boehner als speaker opvolgen

Kevin McCarthy, momenteel fractieleider van de Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden © REUTERS

Drie dagen nadat Republikeinse speaker John Boehner onverwacht ontslag nam, kondigt zijn adjunct Kevin McCarthy aan dat hij de topjob in het Huis van Afgevaardigden ambieert. Hij belooft een ‘inclusief’ leiderschap, waarbij hij zal luisteren, ook naar de conservatieve vleugel binnen de Republikeinse partij.

Kevin McCarthy (50) is een parlementslid uit Californië. Hij was tot dusver fractieleider voor de Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden (waar die Republikeinen een meerderheid hebben), en als dusdanig de rechterhand van de voorzitter (speaker) John Boehner.

Vrijdag nam Boehner onverwacht ontslag, na aanhoudende politieke problemen met vertegenwoordigers van de rechtervleugel binnen de partij (door Boehner ‘knuckleheads’, of, ‘oenen’, genoemd).

Maandag mailde McCarthy een mededeling naar de Republikeinse verkozenen, waarin hij bekendmaakt dat hij dingt naar de post van Boehner.

“We kunnen de verschillen die bestaan niet negeren, maar we kunnen en moeten de geschillen binnen de partij helen met werk, tijd en vertrouwen.”

In de Amerikaanse pers werd McCarthy sinds het ontslag van Boehner de meest waarschijnlijke opvolger genoemd.

Te soft?

Maar voor de hardliners vertegenwoordigt hij de lijn Boehner, die niet voldoende radicaal werd bevonden om weerstand te bieden aan president Obama, en die niet voldoende agressief was inzake migratie en planned parenthood (een organisatie die met overheidssubsidie abortussen uitvoert).

In zijn mededeling zegt McCarthy dat hij naar de basis zal luisteren, dat hij voor “conservatieve principes” zal vechten. En dat hij zal luisteren naar zijn parlementsleden. Dat had hij trouwens al gedaan: “Over het voorbije weekend heb ik elk van jullie geraadpleegd en naar jullie meningen geluisterd, en jullie om advies gevraagd”.

Bij de publieke opinie in de VS zijn er twee elementen van frustratie tegenover het parlement. De hardline Republikeinen bij onder meer de Tea Party vinden dat hun partij te weinig principieel is. Daar staat tegenover dat een grote groep Amerikanen, en ook nogal wat Republikeinen, het parlement verwijten dat het te weinig bereikt, omdat er altijd op partijgronden dwarsgelegen wordt. Het wordt de taak van de komende speaker met die verzuchtingen om te gaan.

McCarthy krijgt minstens 2 tegenstanders bij de verkiezing van een nieuwe speaker. Steve Scalise uit Louisiana en Tom Price uit Georgia leunen dichter bij de conservatieve vleugel aan. Er worden nog kandidaturen verwacht. Ten laatste op 30 oktober moet er een vervanger voor Boehner zijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content