Aardbeving Italië: ‘Geen enkel teken van leven in hotel Rigopiano’

© Reuters

In het centrum van Italië zijn “veel doden” gevallen in een hotel dat woensdagavond onder een lawine bedolven geraakte. “De toestand is dramatisch. Er komt geen enkel teken van leven uit het puin”.

Hotel Rigopiano bij Farindola, dat door een lawine vernield werd, is volledig bedolven onder de sneeuw en de hulpdiensten trachten vooral de lichamen te bergen, zo heeft Luca Cari, woordvoerder van de brandweer, donderdag gezegd.

“De toestand is dramatisch. Er komt geen enkel teken van leven uit het puin”, zei Cari. Ongeveer 35 bandweermannen met speurhonden vlogen in de loop van de morgen per helikopter naar de plaats van het onheil. Ze nemen aan de reddingsoperaties deel aan de zijde van politieploegen die ’s nachts op ski’s toekwamen.

Het hotel “kreeg de volle laag, de lawine is er overheen gegaan”, zei de brandweerwoordvoerder.

Matrassen werden honderden meters verder meegesleurd.

Matrassen werden honderden meters verder meegesleurd. De zone waarin gezocht wordt, is dus erg ruim. “Er liggen overal tonnen sneeuw, maar ook boomstammen en puin.”

Volgens het register van hotel Rigopiano, dat in de Abruzzen ligt, waren er twintig klanten en acht personeelsleden in het hotel toen de lawine zich voordeed. Tot dusver zijn drie lichamen geborgen, zei de politie aan het Italiaanse persbureau ANSA. Een vierde lichaam is gelokaliseerd. Twee mannen werden levend teruggevonden buiten het hotel. Ze waren onderkoeld.

De combinatie van aardbevingen met de zwaarste sneeuwval in decennia is ongezien.

De lawine in het massief van Gran Sasso volgde op de reeks aardbevingen van woensdagvoormiddag in de regio.

Over Belgen in het gebied is er voorlopig nog geen informatie. De Belgische ambassade in Rome heeft contact met de lokale autoriteiten, zo is vernomen bij de FOD Buitenlandse Zaken.

De Italiaanse premier Paolo Gentiloni riep tot solidariteit op met de slachtoffers in Midden-Italië. De combinatie van aardbevingen met de zwaarste sneeuwval in decennia is ongezien. De premier beloofde de getroffen mensen omvangrijke hulp.

Partner Content