Aanval in Noorse stad met pijl en boog beschouwd als terreurdaad

© Reuters

De aanval met pijl en boog van woensdagavond in het Zuid-Noorse Kongsberg lijkt in het huidige stadium van het onderzoek op een ’terreurdaad’. Dat hebben de Noorse veiligheidsdiensten donderdag laten weten.

Verder onderzoek moet precieze opheldering verschaffen over de motieven van de 37-jarige Deense verdachte, luidt het in een communiqué.

Het terreuralarm in Noorwegen wordt voorlopig niet opgetrokken. ‘Volgens onze analyse verandert wat woensdag in Kongsberg is gebeurd niets aan het nationaal dreigingsniveau’, aldus de autoriteiten. Er wordt wel onderzocht of de gebeurtenissen anderen kunnen inspireren tot ernstige gewelddaden, al zijn daar momenteel geen concrete aanwijzingen voor.

Eerder donderdag werd bekend dat de man zich recentelijk had bekeerd tot de islam en dat er aanwijzingen waren dat hij geradicaliseerd was. ‘Hij stond bekend bij de veiligheidsdiensten’, luidde het zonder meer details te verstrekken.

Bij de aanval in het centrum van Kongsberg kwamen vijf mensen om het leven. Twee anderen raakten gewond. De slachtoffers zijn tussen 50 en 70 jaar oud. Het gaat om vier vrouwen en een man. De dader, wiens naam niet openbaar is gemaakt, zou de feiten hebben bekend en zal vrijdag worden voorgeleid bij de rechter. Ook moet hij volgens de autoriteiten een psychiatrisch onderzoek ondergaan.

Verdachte handelde alleen

Volgens de politieverklaring is een agent die op dat moment niet aan het werk was gewond geraakt bij de aanval. Noorse media meldden eerder dat een agent in zijn rug was geschoten. In de Noorse krant VG zijn foto’s te zien van een pijl die in een houten muur in de stad is blijven steken. De autoriteiten gaan ervan uit dat de verdachte alleen handelde en geen andere wapens gebruikte.

De nationale politie heeft agenten opgeroepen zich goed te bewapenen na het ‘ernstige incident.’ Doorgaans zijn Noorse agenten onbewapend. De autoriteiten hebben nu besloten agenten tijdelijk van vuurwapens te voorzien. De Noorse politie komt donderdag met een uitgebreidere verklaring over het incident als er ‘meer duidelijkheid is over wat er precies gebeurd is’.

Ongeveer 70 kilometer ten noordoosten van de getroffen stad ligt het eiland Utoya, waar ruim tien jaar geleden de rechtse terrorist Anders Behring Breivik 69 mensen, voornamelijk tieners en jonge volwassenen, doodschoot. Kort daarvoor had hij in Oslo een bom laten ontploffen, waarbij acht mensen om het leven kwamen. Het geldt als de tot nu toe zwaarste terroristische aanslag in het land. Breivik werd in 2012 veroordeeld tot een lange gevangenisstraf.

Partner Content