Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek bij 35.000 Amerikanen, dat het Pew Research Center in 2014 uitvoerde. Het volgt op een gelijkaardig onderzoek in 2007.

Christenen zijn nog altijd bij verre de grootste groep in het land, met in totaal 173 miljoen, maar ze zijn, terwijl de bevolking groeide, met 5 miljoen minder dan in 2007. De teruggang is in alle delen van het land, bij alle bevolkingsgroepen, in alle leeftijdscategorieën en in alle opleidingsniveaus te merken, volgens Pew, maar meer bij katholieken en gematigde protestanten dan bij de strengere evangelische christenen of groepen als mormonen en jehova's getuigen. Zo zijn er volgens de studie 3 miljoen katholieken minder dan 7 jaar geleden, ondanks migratie uit Latijns-Amerika.

'Zonder religie'

Steeds meer christenen verlaten hun groep, en komen terecht in de 'none' categorie, de groep die nergens bijhoort, 'niets in het bijzonder'. Naast die 'none' zitten ook agnosten (van 2,4 naar 4 procent) en atheïsten (van 1,6 naar 3,1 procent) in de lift. De groep 'zonder religieuze affiliatie', de optelling van 'none', atheïsten en agnosten, is de voorbije jaren van 16,1 naar 22,8 procent gestegen. Die stijging is nog veel meer uigesproken bij jongeren. In de groep van 18 tot 26 jaar is nu 34 procent 'zonder religieuze affiliatie', terwijl dat in 2007 nog 25 procent was.

De groep 'zonder religieuze affiliatie' is in de VS, volgens Pew, nu de op een na grootste, na evangelische christenen, die 25,4 procent van de bevolking uitmaken. Bij de jongeren is 'zonder affiliatie' de grootste categorie geworden.

De niet-christelijke godsdiensten stijgen van 4,7 naar 5,9 procent. In deze categorie zit de toename vooral bij hindoes en moslims.

Bij volkstellingen in de VS wordt niet naar religie gevraagd, wat maakt dat er geen officiële cijfers beschikbaar zijn. Pew vult die lacune in. Het onderzoeksinstituut geeft geen verklaring voor de terugval van het aantal christenen.

Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek bij 35.000 Amerikanen, dat het Pew Research Center in 2014 uitvoerde. Het volgt op een gelijkaardig onderzoek in 2007.Christenen zijn nog altijd bij verre de grootste groep in het land, met in totaal 173 miljoen, maar ze zijn, terwijl de bevolking groeide, met 5 miljoen minder dan in 2007. De teruggang is in alle delen van het land, bij alle bevolkingsgroepen, in alle leeftijdscategorieën en in alle opleidingsniveaus te merken, volgens Pew, maar meer bij katholieken en gematigde protestanten dan bij de strengere evangelische christenen of groepen als mormonen en jehova's getuigen. Zo zijn er volgens de studie 3 miljoen katholieken minder dan 7 jaar geleden, ondanks migratie uit Latijns-Amerika.Steeds meer christenen verlaten hun groep, en komen terecht in de 'none' categorie, de groep die nergens bijhoort, 'niets in het bijzonder'. Naast die 'none' zitten ook agnosten (van 2,4 naar 4 procent) en atheïsten (van 1,6 naar 3,1 procent) in de lift. De groep 'zonder religieuze affiliatie', de optelling van 'none', atheïsten en agnosten, is de voorbije jaren van 16,1 naar 22,8 procent gestegen. Die stijging is nog veel meer uigesproken bij jongeren. In de groep van 18 tot 26 jaar is nu 34 procent 'zonder religieuze affiliatie', terwijl dat in 2007 nog 25 procent was. De groep 'zonder religieuze affiliatie' is in de VS, volgens Pew, nu de op een na grootste, na evangelische christenen, die 25,4 procent van de bevolking uitmaken. Bij de jongeren is 'zonder affiliatie' de grootste categorie geworden.De niet-christelijke godsdiensten stijgen van 4,7 naar 5,9 procent. In deze categorie zit de toename vooral bij hindoes en moslims.Bij volkstellingen in de VS wordt niet naar religie gevraagd, wat maakt dat er geen officiële cijfers beschikbaar zijn. Pew vult die lacune in. Het onderzoeksinstituut geeft geen verklaring voor de terugval van het aantal christenen.