Aanslagen: man die Abaaoud onderdak bood, pleit onschuld

Het onderzoek van het appartement in Saint-Denis werd tijdens de nacht verdergezet © REUTERS

Jawad Bendaoud, wiens appartement in een buitenwijk van Parijs diende als schuilplaats voor de terroristen van de aanslagen in Parijs, zegt in een nieuwe brief onschuldig te zijn. Hij vraagt dat er een einde komt aan zijn eenzame opsluiting in de gevangenis van Villepinte.

In een brief van 25 maart richt Jawad Bendaoud zich tot de onderzoeksrechter om opnieuw zijn onschuld te verkondigen. “Sinds mijn vrijlating uit de gevangenis (in september 2015, red., na een veroordeling wegens onvrijwillige doodslag) heb ik niet eens een maaltijd bereid, en u beschuldigt me van het plannen van aanslagen. Ik heb niets te maken met dit alles.” Bendaoud beweert dat hij Abdelhamid Abaaoud, het vermoedelijke brein achter de aanslagen van Parijs, amper tien minuten gezien heeft in het appartement in Saint-Denis. “Geloven jullie dat ik een profiler ben die weet hij gedaan heeft voor hij bij mij kwam?”

Hij had die dag “een aanzienlijke hoeveelheid coke en shit geconsumeerd” en had de explosieven niet opgemerkt. “De enige keer dat ik er gezien heb, was in actiefilms”.

Hij zegt in de brief dat zijn “stoppen dreigen door te slaan” als hij nog langer in eenzame opsluiting wordt gehouden.

Interviews

Jawad Bendaoud werd op 18 november opgepakt op straat, in de buurt van het appartement in Saint-Denis waar die dag een raid plaatsvond en waar onder meer Abaaoud om het leven zou komen. De huisbaas gaf op het moment van de raids en van zijn arrestatie interviews aan toegestroomde journalisten.

Hij wordt vervolgd voor aan terrorisme gerelateerde feiten. In december schreef Jawad Bendaoud al eens een brief waarin hij zei “niets te maken te hebben met Islamitische Staat”.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content