Aanslagen Kopenhagen: ‘Gebeurtenissen laten wrang gevoel na’

© Reuters
Kevin Van der Auwera
Kevin Van der Auwera Manager Online Redacties

Denemarken houdt een dag van nationale rouw na de dodelijke aanslagen van afgelopen weekend in Kopenhagen. ‘De gebeurtenissen laten hier een wrang gevoel na,’ zegt Wouter Dons (32), een Vlaming die al meer dan vijf jaar in de Deense hoofdstad woont en werkt.

Van de aanslagen zelf, op een cultureel centrum in de wijk Østerbro en een synagoge in het centrum van de stad, heeft hij gelukkig niets gemerkt, maar Wouter Dons bezocht zondag enkele vrienden van hem in Nørrebro, waar de vermoedelijke dader zondagochtend na een vuurgevecht werd doodgeschoten door te politie.

‘Het was vrij rustig in de stad,’ zegt hij. ‘De mensen kwamen samen in tuinen en parken om Fastelavn te vieren – de Scandinavische versie van Halloween of carnaval, zeg maar. Het was best wel een vredevolle en gewone zondag’.

Iemand vertelde me dat de politie de voorbije maanden al veel erger heeft kunnen voorkomen

‘Erger voorkomen’

Toch laten de gebeurtenissen een wrang gevoel na, zegt hij. ‘Er is hier een permanent bewustzijn dat Denemarken eigenlijk altijd een potentieel doelwit is’ (vanwege de Mohammedcartoons en de deelnames aan de oorlogen in Irak en Afghanistan, nvdr.). ‘Maar iedereen is hier wel van geschrokken en vraagt zich af hoe georganiseerd dit was.’

‘De bevolking heeft een groot vertrouwen in het werk van de politie. Iemand vertelde me dat die de voorbije maanden al veel erger heeft kunnen voorkomen.’

Aanslagen Kopenhagen: 'Gebeurtenissen laten wrang gevoel na'
© Belga Image

Reactie van de islamitische gemeenschap

‘De islamitische gemeenschap op zijn beurt uit zich in de media zeer afkeurend en distantieert zich openlijk van wat gebeurd is,’ zegt hij nog.

Op een persconferentie veroordeelde de woordvoerder van de Deense Moslimraad, Zubair Butt Hussain, de aanslagen, waarbij twee burgers gedood werden en vijf politiemensen gewond raakten. ‘Het is belangrijk om duidelijk te maken, ongeacht wie je bent, dat je zoiets niet accepteert’.

Copycat

Intussen heeft de politie meer informatie bekendgemaakt over de vermoedelijke dader. Het gaat om een 22-jarige man die is geboren en opgegroeid in Denemarken. Hij was bekend bij het gerecht voor ‘inbreuken op de wapenwetgeving en gewelddaden’, luidt het.

De naam van de verdachte werd niet bekendgemaakt door de politie. Maar verschillende Deense media melden dat het om Omar Abdel Hamid El-Hussein gaat. Volgens de krant Ekstra Bladet was de man nog maar twee weken geleden vrijgelaten uit de gevangenis.

Aanslagen Kopenhagen: 'Gebeurtenissen laten wrang gevoel na'
© Belga Image

Het onderzoek spitst zich nu toe op de routes die de man voor, tijdens en na de aanslagen aflegde. In de mededeling van de politie wordt niet gesproken van elementen die wijzen op een mogelijke invloed van de islamistische ideologie, maar de inlichtingendiensten meldden wel dat er ernstig rekening wordt gehouden met de hypothese dat de schietpartijen ‘geïnspireerd zijn door de aanvallen in Parijs’ van begin januari.

De politie heeft ook twee vermoedelijke kompanen van de dader opgepakt, ze worden ervan verdacht hem ‘met raad en daad’ te hebben bijgestaan. Dat meldden de speurders vanochtend.

Herdenking

Vanavond om 20.00 uur vindt een ceremonie plaats om de slachtoffers te herdenken. De herdenkingsplechtigheid zal plaatsvinden aan het cultureel centrum waar de eerste aanslag gepleegd werd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content