91 zweepslagen en 6 maanden cel voor dansende Iraniërs op Happy

Annelies Van Erp
Annelies Van Erp Medewerker van ngo Memisa

In Iran zijn zes jongeren veroordeeld tot een half jaar cel en 91 zweepslagen nadat ze een video op YouTube plaatsten waarin ze uitbundig dansen op het lied Happy van Pharrel Williams.

Zes Iraanse jongeren, die dansten in een videoclip op het vrolijke nummer Happy van Pharrel Williams, krijgen daarvoor een celstraf van zes maanden en 91 zweepslagen. Ze worden beschuldigd van “deelname aan het produceren van een vulgaire videoclip” en het “hebben van ongeoorloofde relaties met elkaar.” De maker van de video werd eveneens veroordeeld: 91 zweepslagen en één jaar cel.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Enkele maanden geleden was het een wereldwijde hype onder jongeren om een eigen versie te maken van het nummer Happy en die video online te plaatsen. Ook in Iran wilden enkele jongeren de boodschap, dat ze gelukkig in het leven staan, verspreiden. Drie mannen en drie vrouwen playbackten en huppelden daarbij vrolijk door de straten van de Iraanse hoofdstad Teheran. Maar dat was niet volgens de Islamitische waarden. De jongeren werden opgepakt en nadat ze hun excuses hadden aangeboden op de openbare televisie werden ze vrijgelaten onder borg.

‘Vulgaire clip’

“Het is een vulgaire clip, die de kuisheid van het publiek kwetst, daarom heeft de politie beslist te betrokken te identificeren”, maakte het hoofd van de politie van Teheran in mei bekend. De “daders” bekenden onmiddellijk hun betrokkenheid aan de “criminele daad.”

Erg ironisch want voor de arrestatie vertelden de makers van de video, dat ze de wereld wilden tonen dat “Iran een betere plek is, dan veel mensen denken. Ondanks de onderdrukking zijn jonge mensen blij”, klonk het.

Vrouwen moeten zich bedekken

In Iran moeten vrouwen zich volgens de Islamitische wet van top tot teen bedekken. Een vrouw die dit nalaat te doen, kan daarvoor 70 zweepslagen en 60 dagen gevangenisstraf krijgen.

Kort na de arrestatie liet de Iraanse president Hassan Rohani verstaan niet tevreden te zijn met de arrestatie van de jongeren. “Iran moet niet zo streng zijn voor jongeren die simpelweg hun vreugde tot uitdrukking brengen”, klonk het.

Partner Content