70.000 Syrische Koerden in 24 uur naar Turkije gevlucht

Syrische Koerden vluchten naar Turkije © BELGAIMAGE

Uit angst voor aanvallen van de terreurorganisatie Islamitsche Staat (IS) zijn de afgelopen 24 uur zo’n 70.000 Syrische Koerden naar Turkije gevlucht.

Wegens de opmars van de terreurmilitie Islamitische Staat (IS) in het noorden van Syrië bereiden Turkije en de Verenigde Naties zich voor op een mogelijk toeloop van honderdduizenden vluchtelingen. De VN-Vluchtelingenorganisatie UNHCR deelde in Ankara mee dat in de afgelopen 24 uur al ruim 70.000 vooral Koerdische vluchtelingen uit het noorden van Syrië hun toevlucht hebben gezocht in Turkije.

Honderdduizenden andere mensen kunnen de komende dagen op de vlucht slaan voor gevechten tussen IS-strijders en Koerdische eenheden rondom de stad Ayn al-Arab (Koerdisch: Kobane).

Opmars IS

De VN-organisatie deelde voorts mee dat tijdens de burgeroorlog zeker 200.000 Syrische vluchtelingen uit andere delen van het land naar Ayn al-Arab waren gevlucht, omdat de stad relatief veilig was. De terreurmilitie heeft de voorbije dagen in de Koerdische enclave aan de grens met Turkije meer dan 60 dorpen veroverd.

In Turkije verblijven volgens Ankara al rond de 1,3 miljoen gevluchte burgers uit Syrië. De Turkse regering is met de steun van de VN-Vluchtelingenorganisatie bezig aan de bouw van twee vluchtelingenkampen. Vicepremier Numan Kurtulmus had zaterdag nog gezegd dat door de opmars van de IS al 45.000 Koerden naar Turkije zijn gevlucht. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content