151 doden bij Halloweenviering in Zuid-Korea

Hulpdiensten helpen gewonden. © Reuters

Het aantal slachtoffers tijdens de Halloweenviering in Seoel blijft oplopen. Intussen zijn al 151 doden en 82 gewonden geteld, nadat een stormloop was ontstaan toen duizenden mensen waren samengetroept in de nauwe straatjes van de Zuid-Koreaanse hoofdstad. Er zijn ook nog 350 vermisten.

President Yoon Suk-yeol sprak van een ’tragedie en een ramp die niet had mogen gebeuren’.

Bij de dodelijke slachtoffers zijn 97 vrouwen en 54 mannen, meldt het hoofd van de brandweer Choi Seong-beom. Onder hen zijn er minstens 19 buitenlanders, onder meer uit Iran, Oezbekistan, China en Noorwegen. ‘

De president beloofde dat de overheid ‘de oorzaak van het drama rigoureus zal onderzoeken, zodat dergelijk ongeval zich in de toekomst niet meer zal voordoen’.

Volgens de autoriteiten van Seoel waren zondagochtend vroeg nog meer dan 350 mensen als vermist opgegeven na de ramp.

‘Mensen vielen als dominostenen’

Tijdens de Halloweenviering in het district Itaewon in Seoel brak zaterdagavond paniek uit, waardoor tientallen mensen vertrappeld werden. Onder slachtoffers bevinden zich veel twintigers en tieners. Volgens de lokale media waren ongeveer 100.000 mensen samengekomen voor de eerste Halloweenviering zonder mondmaskers en social distancing sinds de coronapandemie.
Getuigen en overlevenden verklaarden volgens het persagentschap Yonhap dat een enorme groep feestvierders in een smalle straat stormde die bergaf gaat. Ze werden meteen door anderen naar beneden geduwd. ‘Mensen vielen zoals dominostenen. Ik dacht dat ik ook verpletterd zou worden toen mensen bleven duwen terwijl ze niet doorhadden dat mensen van voor aan het vallen waren’, aldus een aanwezige op Twitter.
Nog op sociale media beschuldigen aanwezigen de eigenaars van bars en clubs, die hun deuren blokkeerden zodat mensen niet konden ontsnappen uit de overvolle straat. De politie gaat onderzoeken of de bars en de clubs voldeden aan de veiligheidsmaatregelen, aldus Yonhap nog.

Er werden 140 ziekenwagens ter plaatse gestuurd om hulp te verlenen aan de slachtoffers. Maar door de grote massa op straat was het bij momenten quasi onmogelijk om tot bij de slachtoffers te geraken. Op beelden is te zien hoe mensen op de grond liggen, terwijl hulpverleners hartmassage toedienen en de politie probeert de massa op afstand te houden. Andere beelden tonen lichamen die bedekt zijn met lakens.

Hulpverleners aan het werk © GettyImages

Steunbetuigingen

Vanuit heel de wereld komen er steunbetuigingen voor Zuid-Korea.

Europese Raadsvoorzitter Charles Michel drukte op Twitter zijn ‘diepste medeleven’ uit voor de slachtoffers van ‘het vreselijke ongeval in Zuid-Korea’. Hij wenst de gewonden een spoedig herstel. ‘De EU staat in solidariteit aan uw zijde.’

Europees Parlementsvoorzitter Roberta Metsola schreef dat ze geschokt is over het nieuws uit Zuid-Korea. ‘Mijn gedachten zijn bij de families en vrienden van zij die hun leven verloren en bij de gewonden.’

Ook de Franse president Emmanuel Macron drukte op Twitter zijn medeleven uit aan de inwoners van Seoel en het hele Koreaanse volk. ‘Frankrijk staat aan uw zijde’, schrijft hij.

‘De tragische gebeurtenissen in Seoel schokken ons diep’, schrijft ook de Duitse bondskanselier Olaf Scholz op Twitter. ‘Het is een treurige dag voor Zuid-Korea. Duitsland staat aan uw zijde.’

‘Vreselijk nieuws vanuit Seoel vanavond’, zegt de nieuwe Britse premier Rishi Sunak. ‘Onze gedachten zijn bij iedereen die te hulp kwam en bij alle Zuid-Koreanen in deze zeer verontrustende tijd.’

De Amerikaanse president Joe Biden zegt te ‘rouwen met het Koreaanse volk en wenst de gewonden een spoedig herstel. De alliantie tussen onze twee landen is nog nooit zo levendig en belangrijk geweest en de banden tussen onze volkeren zijn sterker dan ooit’, klinkt het nog in een persbericht.

Partner Content