3 keer meer mensen ontheemd door natuurrampen dan door conflicten

Kinderen spelen na de doortocht van orkaan Haiyan op de Filipijnen © Reuters

Door natuurrampen waren 22 miljoen mensen in 2013 ontheemd. Dat is drie keer meer dan door conflicten datzelfde jaar. De Norwegian Refugee Council wil van het probleem een prioriteit maken.

In 2013 waren 22 miljoen mensen ontheemd door natuurrampen, of drie keer meer dan door conflicten in datzelfde jaar. Dat blijkt uit een studie van de Norwegian Refugee Council (NRC), een onafhankelijke organisatie gespecialiseerd in noodhulp.

Het rapport van de organisatie is gepubliceerd voor de klimaattop die dinsdag 23 september start op het hoofdkwartier van de Verenigde Naties (VN) in New York.

‘Ontheemden moeten prioriteit zijn’

De NRC, voormalig VN-coördinator voor noodhulp, riep op van ontheemden een prioriteit te maken bij de onderhandelingen voor een akkoord over de klimaatswijziging in 2015. Volgens het rapport gaat het om een globaal fenomeen dat groeit in schaal, frequentie en complexiteit.

‘Meer mensen vandaag zijn blootgesteld en kwetsbaar. Ons rapport toont dat veel meer gedaan kan worden om zich daarop voor te bereiden en ontheemding door natuurrampen te voorkomen’, aldus secretaris-generaal Jan Egeland van NRC.

Natuurrampen treffen Azië

Meer dan 80 procent van de door natuurrampen ontheemde mensen bevond zich in 2013 in Azië. Op de Filipijnen waren door de tyfoon Haiyan alleen al 4,1 miljoen mensen ontheemd, of een miljoen meer dan in Afrika, het Amerikaanse continent, Europa en Oceanië samen.

Ook de rijke landen blijven niet gespaard. Zo herinnert het rapport aan de tornado’s in de Amerikaanse staat Oklahoma, waardoor 218.500 mensen ontheemd werden, en aan de tyfoon Man-yi die in Japan 260.000 ontheemden maakte. (Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content